Nieuws/Binnenland
11465
Binnenland

’Ik heb Koen Everink met geen vinger aangeraakt’

Mark de J. emotioneel tijdens regiezitting

UTRECHT - Ex-tenniscoach Mark de J., die ervan wordt verdacht zakenman Koen Everink te hebben vermoord, beschuldigt het Openbaar Ministerie van tunnelvisie, en het achterhouden van ontlastend bewijs. De politie zou hem „demoniseren”, aldus De J.

Dat zei hij aan het eind van een zogenoemde regiezitting in zijn zaak. „Het OM is bezig om een illusie te creëren”, aldus een geëmotioneerde Mark de J. „Ik roep het OM op om uit die zelfgemaakt tunnel te komen. Ik heb Koen met geen vinger aangeraakt.”

Volgens Mark de J. zijn er meerdere getuigenverklaringen van mensen die zeggen dat ze op de avond van de moord op Everink buitenlandse mannen in de straat zagen rondhangen, in een diepe la verdwenen. Die verklaringen zouden zijn verhaal ondersteunen dat hij korte tijd ontvoerd werd door buitenlandse mannen, die de woning van Everink binnen gingen.

Fabeltje

Het OM verwijst dat verhaal naar het rijk der fabelen. Er zou geen enkele aanwijzing zijn dat er andere mannen in de straat, laat staan in het huis van Everink waren, aldus de officier van justitie.

Toch zegt advocaat Pieter Hoogendam van Mark de J., dat Koen Everink wel móet zijn vermoord door meerdere personen. Zo blijkt de zakenman zowel van voren als van achteren te zijn gestoken.

Mark de J. beklaagde zich er ook over dat het OM hem niet gelooft als hij zegt welke kleren hij aan had op de avond van de moord, tijdens een bezoek aan Everink. Het was eenvoudig te verifiëren wat hij droeg door de camerabeelden op te vragen van de tennishal waar hij later die avond een vriend bezocht, zegt Mark de J. Toen hij dat zelf liet doen, bleken de camerabeelden al niet meer te bestaan.

Traineren onderzoek

Mark de J.’s advocaat verdenkt het OM van het traineren van het onderzoek. Hij vroeg om schorsing van de voorlopige hechtenis van De J. die al acht maanden vast zit.

Het OM verzet zich tegen de vrijlating. Volgens de OvJ is er veel belastend bewijs tegen de voormalig coach. Zo werd er bloed van Everink gevonden op de passagiersstoel van De J.’s auto, en bleek hij het dure IWC-horloge van Everink in handen te hebben.

Zoekgeschiedenis

Ook zijn de zoekopdrachten die De J. in de weken voor de dood van Everink invoerde op zijn iPad volgens het OM verdacht. Zo zocht De J. op „dood door messteken”, klap op achterhoofd”, „plaats van hart in lichaam”, „slagader”, „snijden” en „IWC-horloge”, aldus de OvJ. Uit een afgeluisterd gesprek toen hij al vast zat, bleek dat Mark de J. de zoekgeschiedenis op zijn iPad wilde laten wissen, zegt de OvJ. Ook zou Mark de J. iemand hebben gevraagd om een „wapen met demper” voor hem te regelen.

Gokschuld

Het OM zoekt het motief voor de moord op Everink in de gokverslaving van Mark de J. Die had tienduizenden euro’s van Everink geleend om online te kunnen gokken. De vrijdag na de moord op de zakenman, zou Mark de J. het geleende geld moeten terugbetalen.

Tennissers als getuigen

De verdediging wil onder meer de tennissers Robin Haase, Igor Sijsling en Huta Galung als getuigen horen. Zij zouden meer licht kunnen werpen op de financiële situatie van Mark de J., en diens gokverslaving. Advocaat Hoogendam trok een verzoek om de 6-jarige dochter van Everink als getuige te mogen horen in. Volgens de OvJ heeft het kind een „afschuwelijk trauma” meegemaakt, en zou haar gezondheid schade oplopen als ze weer moet worden gehoord naast de twee keer dat dat al is gebeurd. Het meisje vond haar vader badend in het bloed in de keuken. Ze zou niets hebben gezien, maar wel geschreeuw hebben gehoord. Hoogendam wil wél de moeder horen, tegen wie het kind iets zou hebben gezegd over „een man die papa eerder sloeg.”

Onze verslaggeefster Saskia Belleman is bij de regiezitting aanwezig en doet verslag via Twitter.