Nieuws/Binnenland
114659206
Binnenland

Studenten krijgen langer gratis test: ’Ook na de zomer blijft testen nodig’

DEN HAAG - Studenten, mbo’ers en medewerkers in het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs kunnen een maand langer gratis coronazelftests aanvragen via de website zelftestonderwijs.nl. Door het hoge aantal besmettingen onder jongeren verwacht onderwijsminister Ingrid van Engelshoven dat zelftests „ook na de zomer onderdeel gaat uitmaken van de maatregelen”, schrijft zij aan de Tweede Kamer.

Eerst zou de regeling voor gratis zelftests aflopen aan het einde van juli, maar nu kunnen studenten, scholieren en medewerkers de tests tot „in ieder geval” 1 september aanvragen. Onderwijsorganisaties reageerden destijds verontwaardigd op het plan om 31 juli de site uit de lucht te halen.

De sneltests waren het vorige schooljaar overigens nog niet erg in trek. Volgens koepelvereniging AOb heeft slechts een derde van de studenten een zelftest aangevraagd. Voor de sneltesten zijn in totaal 71,5 miljoen euro uitgegeven.

Het kabinet besluit pas op 13 augustus of het mbo en hoger onderwijs weer open kan zonder beperkingen of dat de 1,5 meter afstand toch nog nodig blijkt. Van Engelshoven adviseerde instellingen zich op beide scenario’s voor te bereiden, iets wat haar op veel kritiek kwam te staan.