Nieuws/Binnenland
1146826
Binnenland

Onvergetelijk Oeganda

De steward serveert lunch hoog boven de Sahara; langzaam valt de avond over Afrika. Om 22.20 uur landen we in Entebbe. Door de controle (TIP: geen visum aanvragen in Nederland, maar $50 p.p. meenemen en bij aankomst betalen!) lopen we naar de aankomsthal. Daar staat Big Sam onze gids /chauffeur van Matoke Tours, hij brengt ons naar onze eerste overnachting; Boma Gesthouse.

Het is donker, de olielampjes branden, in de verte het geluid van wilde honden, nog even een colaatje, douchen en dan vallen we in slaap in ons klamboe- bed. We worden gewekt met thee en koffie; lekker.

We gaan ontbijten, regendruppels maken kringetjes in het zwembad. We vertrekken, als we Kampala binnenrijden is het erg druk en om dit te omzeilen nemen we een binnenweg; dan zien we de ellende van de “gewone” Oegandees. Modder en armoede zover als je kan kijken.

Lekke banden

De weg naar Fort Potal is lang en gevaarlijk. Meerdere vrachtwagens op hun kant in de greppel, lekke banden aan de orde van de dag en in iedere plaats “ speed-bumps” In Fort Portal lunch: thee en een broodje op het terras van het Gardens Restaurant. Vergane glorie van weleer.

Primate Lodge

Het laatste stukje naar Kibali Forest verlaten we het asfalt en slingerend van links naar rechts om alle kuilen te ontwijken bereiken we het park. Aapjes langs de kant van de weg. De Primate Lodge is een aangename verrassing ; ziet er goed verzorgd uit en na een drankje worden we naar ons huisje gebracht. De “boiler” is aan ( houtvuur onder een watertank) dus we kunnen douchen!!

Bijkomen op onze veranda, luisteren naar de geluiden van het tropisch regenwoud , fraai gekleurde vogels die nieuwsgierig komen kijken. Diner bij kaarslicht en om 21.00 uur duikelen we in bed.

Unieke ontmoeting

Vroeg ontbijten: we gaan we op zoek naar chimpansees. In groepjes van 6 met een gewapende “ranger” lopen we de jungle in. Al snel in de verte het geluid van apen, ze zitten in hun favoriete boom. Plotseling is er dan de unieke ontmoeting; op 2 meter afstand ligt een chimp en we mogen hem uitgebreid fotograferen. Plotseling gekrijs en geschreeuw, rennende chimps : een vrouwtje wat buiten de groep een mannetje had gevonden wordt bij haar terugkeer hardhandig terechtgewezen. Het alfa-mannetje slaat woest tegen bomen en wij staan doodstil; voor, achter en naast ons: overal apen.

 

Als het weer rustig is mogen we nog 1 keer dichterbij komen, dan vertrekken ze het bos in ons in extase achterlatend. Terug in de Lodge pakken we onze spullen rijden langs enorme theevelden terug naar Fort Portal naar Rwenzari View Gesthouse.

Geld wisselen

Die middag rusten we lekker wat uit ; een tropische regenbui barst los . Avondeten aan de grote tafel: we ontmoeten Vera ; een pas afgestuurde Nederlandse arts met haar zus; 2 jonge Duitsers , een Engels echtpaar, een Schot en een Amerikaanse. Vandaag naar het Queen Elisabeth Park: op zoek naar olifanten. Eerst langs de bank. Binnenlopen is er niet bij; voor de deur staan 2 bewakers met scanapparaat, een derde zit op een stoel met een wapen. Uiteindelijk mogen we naar binnen; het wisselen verloopt moeizaam. TIP: neem onbeschadigde gloednieuwe Euro’s mee.

Bootsafari

Na ongeveer 130 km komen we aan bij Mweya Safari Lodge een luxe resort waar we een heerlijke hamburger eten op het terras met schitterend uitzicht. De bootsafari: een schitterende tocht op het Kazinga Kanaal: naast ons zwemt een krokodil …wat zijn ze groot!! Op de oever olifanten en buffels; nijlpaarden snuiven in het water, ontelbaar veel vogels. Een vissersdorpje aan de uitmonding van het kanaal in het Edwardmeer, bootjes met netten.

Terug aan wal naar de noordkant van het park op zoek naar leeuwen. Plotseling aan de kant van de weg…daar ligt een leeuwin. Als er nog twee auto’s verschijnen met rumoerige toeristen verdwijnt ze zwiepend met haar staart in de bosjes . We speuren verder…en ja ..nog een leeuwin. Op nog geen 2 meter bij ons vandaan gaat ze liggen. Ze heeft gevochten en is gewond aan haar poot. Ach meisje we zouden je zo willen helpen, maar dat gaat natuurlijk niet. Langzaam wordt het donker en met moeite nemen we afscheid. In de Busch Lodge schuiven we aan voor het eten.

Prachtige kloof

Het is aarde donker als we gaan douchen; in de open lucht staan we in Adam - en Eva -kostuum in het licht van de volle maan. Een unieke ervaring. Volgende dag Kyanbura Gorge. We dalen af in de prachtige kloof alleen apen laten zich niet zien. Uiteindelijk 1 aan de overkant van het water, maar het water staat te hoog, de brug is onbruikbaar, we kunnen niet verder. TIP: bezoek deze kloof in de droge tijd en smeer je 3dubbel in met Deet !!!

Een avondserenade van honderden kikkers ; we vallen in slaap…gesnuif…g escharrel wat is dat?? We stappen uit ons bed ,voor onze veranda staat een knots van een nijlpaard. Als een tank scharrelt hij langs de huisjes. Zo dichtbij en zo groot !! Vertrekdag; even stoppen op de evenaar, daar sta je niet iedere dag!!. De locale slager waar we “sate” aangeboden krijgen maar beleefd afslaan.

Tijd tekort

Big Sam zet ons af op het vliegveld waar we tijdens het wachten een praatje aanknopen met een jonge bewaker. We nemen afscheid van Oeganda met zijn woorden: “ We zijn niet blij maar we moeten lachen”……. Oeganda; de tijd was tekort.

 

 

  

Deze reportage is mede mogelijk gemaakt door KLM en Matoke Tours.

U vind Matoke Tours op de Vakantiebeurs van woensdag 9 t/m zondag 13 januari in Hal 3, stand A025