Nieuws/Binnenland
1147077091
Binnenland

Agractie: geen idee wat er staat te gebeuren

Maandag weer chaos op de weg verwacht door blokkeerboeren

Boeren voerden afgelopen week op de snelweg A2 bij Best actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Boeren voerden afgelopen week op de snelweg A2 bij Best actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Amsterdam - Boerenleiders waarschuwen weggebruikers maandag goed voorbereid te zijn op ferme acties tegen het stikstofbeleid. De verwachte opkomst van demonstranten is, aldus schapenhouder Bart Kemp van Agractie, „groot en op veel plaatsen.”

Boeren voerden afgelopen week op de snelweg A2 bij Best actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Boeren voerden afgelopen week op de snelweg A2 bij Best actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Rijkswaterstaat waarschuwt de gehele dag rekening te houden met extra reistijd, later te vertrekken of thuis te werken, en wie toch op weg gaat: neem wat extra eten en drinken mee. De luchthavens adviseren mensen die maandag vliegen met de trein naar het vliegveld te reizen.

Verwacht wordt dat groepen trekkers op verschillende plaatsen snelwegen oprijden en het verkeer afremmen of weer blokkeren. Tijdens eerdere protestdagen leidde dit tot ellenlange files. Jeroen van Maanen, één van de organisatoren van het recente massaprotest in Stroe adviseert om helemaal niet de weg op te gaan. „Werk thuis. Dat is het meest verstandige dat ik erover kan zeggen”, aldus de Flevolandse melkveehouder. Wat er precies staat te gebeuren, zegt hij niet te weten.

De onduidelijkheid van de boerenacties maakt maatregelen nemen niet eenvoudig. Tata Steel wijst het personeel in een intern bericht op de aangekondigde boerenacties. „Iedereen die thuis kan werken hebben we daarom aangeraden om thuis te werken”, meldt een woordvoerder. Hij voegt toe: „Mochten de boeren maandag aan de poorten van Tata Steel staan, dan zullen zij net als bij de boerenprotesten in 2019 verwelkomd worden met ’koffie en koekjes’.”

Schiphol

Elders in het land zullen de protesterende boeren niet op zoveel coulance kunnen rekenen. De autoriteiten staan door het gehele land op scherp; politie, justitie, en defensie hebben korte lijntjes met de Rotterdamse haven, distributiecentra van supermarkten en de luchthavens. De boeren die met tractoren Schiphol willen blokkeren, vinden defensie tegenover zich.

In boerenkring leeft het idee dat de druk op de politiek toeneemt met de aanhoudende protesten. Zaterdag kreeg CDA-leider Wopke Hoekstra er flink van langs van boze partijleden op een bijeenkomst in Nijkerk. Ook binnen de VVD blijft het chagrijn doorzeuren. Van Maanen: „Als het land dan plat gaat, laat het dan goed gebeuren, want dan komt de boodschap in Den Haag tenminste over. Dit beleid moet van tafel.”

VIDEO: Tijdens een protestactie bij het huis van stikstofminister Van der Wal zijn boeren door een politieblokkade gebroken. De minister was zelf niet thuis, maar haar gezin wel. Video via Dumpert.nl.

Transporteurs uit de agrarische sector mengen zich maandag mogelijk ook in het protest, voorspelt Helma Lodders, voorzitter van Vee & Logistiek Nederland. „Wij staan naast de boeren. Er zullen zeker leden zijn die, zoals in Stroe, deelnemen aan de acties. Ook zij merken namelijk de consequenties, als de plannen zoals ze er nu liggen, worden uitgevoerd”, zegt Lodders.

Een voorman van Farmers Defence Force liep zaterdag vooruit op blokkades van snelwegen. Volgens de organisatie moeten ambulances, hulpdiensten en mensen op weg naar het ziekenhuis er wel door kunnen. „Er komt één baan vrij voor spoedgevallen”, kondigde voorman Mark van den Oever aan. Eerder liet de regering al weten dat als een strategisch punt als Schiphol wordt afgesloten, het leger ingeroepen zal worden.

Sommige boeren verwachten maandag een fikse confrontatie met autoriteiten. „Ik denk dat maandagmiddag de noodtoestand wordt uitgeroepen”, zegt een Gelderse veehouder die weinig demonstraties heeft gemist, op anonieme basis. „Of ze moeten ons eindelijk tegemoet komen.”

Stikstofminister Chistianne van der Wal riep vrijdag de boeren op om niet met de acties mee te doen maar in gesprek te gaan. Het nieuws, zondag, dat Johan Remkes (VVD) als de onafhankelijke stikstofbemiddelaar is aangewezen viel echter niet goed bij de boeren. „Hij geniet geen vertrouwen in de sector”, zegt voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie.

Demonstratie

Zo’n 1500 demonstranten hebben volgens de gemeente zondag in Eindhoven meegelopen met een solidariteitsdemonstratie met de boeren. Ze hadden onder meer Nederlandse vlaggen en enkele Friese vlaggen bij zich. Ook droegen ze borden met opschriften als „Het klopt niet”, „Genoeg is genoeg” en „Stikstofcrisis is een leugen.”

Demonstranten hielden een mars in Eindhoven uit solidariteit met de boeren en tegen het kabinet.

Demonstranten hielden een mars in Eindhoven uit solidariteit met de boeren en tegen het kabinet.

De „Mars met de boerenzakdoek” maakte ook een punt van andere zaken waartegen de manifestanten - onder wie Willem Engel - zich verzetten, zoals het Europees identiteitsbewijs, de permanente coronawet en het lidstatenverdrag van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO. Ook de invloed die het World Economic Forum zou hebben op het kabinet is de organisatie een doorn in het oog.

De deelnemers aan de tocht verzamelden zich rond 12.30 uur op het Stadhuisplein in Eindhoven, van waaruit ze na enkele toespraken twee uur lang een vier kilometer lange tocht door de binnenstad maakten. Veel deelnemers droegen een boerenzakdoek, die kon worden gekocht bij de organisatie. De opbrengst van de verkoop wordt overgemaakt naar boerenorganisatie Agractie met de bedoeling dat daarvan de boetes betaald worden die actievoerende boeren krijgen.

Eén van de demonstranten droeg een spandoek met een afbeelding van minister Van der Wal met het opschrift: „Mik niet op de boer, maar op deze hoer.” Ergens halverwege de optocht verdween het spandoek. Een woordvoerder van de politie kon niet zeggen of dat op last van de politie was gebeurd.

De demonstratie verliep volgens de gemeente verder zonder problemen.