Nieuws/Binnenland

Raard zwijgt geschrokken

Langs de doorgaande weg De Tange, net even buiten Raard, smeult het vreugdevuur nog. Er ligt afgeschoten vuurwerk, een flesje bier in de berm en glassplinters op het asfalt. Op de plek, in het midden van de weilanden, zijn in de nacht van maandag op dinsdag zeventien inwoners van het Friese dorpje door een auto geschept toen zij naar het nieuwjaarsvuur keken. Een van hen overleed dinsdag aan zijn verwondingen.

Twaalf mensen liggen nog in ziekenhuizen in Groningen, Leeuwarden, Sneek, Drachten en Heerenveen. Twee zijn er zeer slecht aan toe.

Op nieuwjaarsdag is het een komen en gaan in Raard. Veel mensen komen er op familiebezoek, maar dit keer niet om elkaar het beste voor 2013 te wensen. Men wil elkaar troost bieden. Raard is een klein dorpje, met nauwelijks 200 inwoners. Bijna één op de tien belandde tijdens de jaarwisseling in het ziekenhuis door het ongeluk.

De meeste mensen willen niet praten en trekken zich terug in de huiskamers, soms met de gordijnen gesloten. Het dorp is in shock. Johan Rozendal (46) zat thuis toen het ongeluk gebeurde. Hij was niet naar het nieuwjaarsvuur gegaan, zijn zoon wel. Die kwam hem halen. „Het was een slagveld, veel verslagen mensen, gewonden.” Hij heeft zo veel mogelijk geholpen, in afwachting van de hulpdiensten.

Omstanders zeggen dat er zoveel gewonden zijn gevallen, omdat de kijkers op de weg stonden en niet op een pad dat de weilanden in leidt. Op het pad stonden ze volop in de rook en daarom zouden ze op de doorgaande weg zijn gaan staan. De 42-jarige bestuurster van de auto die samen met drie kinderen terugreed naar Dokkum, heeft de groep te laat opgemerkt. De politie gaat uit van een ongeluk.