Nieuws/Buitenland
1147413800
Buitenland

VS leggen Iran nieuwe sancties op

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd tegen negen personen die banden hebben met de hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei. Daaronder zijn diens stafchef, een van zijn zonen en het hoofd van de rechterlijke macht van Iran, zei het Amerikaanse ministerie van Financiën maandag.

De Verenigde Staten hebben ook de generale staf van de strijdkrachten van Iran gesanctioneerd, zei de afdeling in de verklaring. De nieuwe sancties komen precies veertig jaar nadat Iran de Amerikaanse ambassade in Teheran in beslag nam, en ruim vijftig Amerikanen gijzelde.

„Vandaag richt het ministerie van Financiën zich op de niet-gekozen ambtenaren die de Iraanse leider, ayatollah Khamenei, omringen en zijn destabiliserende beleid uitvoeren”, zei de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin in een verklaring. „Deze personen zijn gelinkt aan een breed scala van kwaadaardig gedrag van het regime, waaronder een bomaanslag op de Amerikaanse marinekazerne in Beiroet in 1983, marteling, buitengerechtelijke moorden en onderdrukking van burgers”, voegde Mnuchin toe.

Los daarvan kondigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuwe beloning aan tot 20 miljoen dollar, voor informatie die leidt naar de locatie en de terugkeer van Robert Levinson, een voormalige FBI-agent die het laatst in Iran was gezien.

De sancties zijn bedoeld om meer beperkingen op te leggen aan vertrouwelingen van Khamenei. Ze blokkeren eigendommen of belangen van die mensen.

Eerder stelden de VS economische sancties in tegen Iran. Onder meer de olie- bouw- en bankensector zijn door die maatregelen getroffen. Washington wil met de sancties het regime in Teheran dwingen plaats te nemen aan de onderhandelingstafel, zeggen analisten. Vorig jaar bereikte de relatie tussen beide landen een dieptepunt toen president Donald Trump de VS terugtrok uit de nucleaire deal met Iran.