1147740
Buitenland

Huis stemt in met begrotingsdeal

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag ingestemd met de afspraken die maandag door het Witte Huis en de Republikeinen zijn gemaakt over de staatsfinanciën. De Senaat ging eerder al akkoord met de begrotingsdeal. Daarmee is voorkomen dat de Verenigde Staten verder de 'begrotingsafgrond' inglijden, wat zonder de akkoorden wel het geval was geweest.

De Amerkikaanse president Barack Obama riep het Huis van Afgevaardigden eerder op dinsdag al op om zo snel mogelijk in te stemmen met het akkoord. Hij zei dat dat ,,de juiste keuze zou zijn voor het land''. Volgens de president zorgt het akkoord ervoor dat vooruitgang wordt geboekt bij het terugdringen van de tekorten, maar is er nog wel meer werk te doen.

Met het nu bereikte compromis komt er onder meer 2 maanden uitstel van automatische besparingsmaatregelen die op 1 januari in werking zouden treden. Gezinnen met een inkomen van boven de 450.000 dollar gaan meer belasting betalen. Dat betekent dat de hoge inkomens voor het eerst sinds het tijdperk van president Bill Clinton weer meer belasting gaan betalen, namelijk 39,6 procent.

Uiteindelijk stemden 257 Afgevaardigden voor het voorstel, 167 mensen stemden tegen, tien onthielden zich van de stemming. Onder de personen die voor het voorstel stemden waren ook John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, en de voormalige Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap van de Verenigde Staten, Paul Ryan.

Het definitieve besluit om over de begrotingsdeal te gaan stemmen viel pas om 03.30 uur Nederlandse tijd. Even daarvoor waren de Republikeinen nog samengekomen om te kijken of er binnen de partij genoeg draagvlak was voor een alternatief voorstel. Dat bleek echter niet het geval, waardoor er over het plan van president Obama kon worden gestemd.