Nieuws
1147747
Nieuws

'Van Gerwen favoriet voor darts-finale'

Het nieuwe jaar kan dinsdag wel eens met groot Nederlands dartssucces beginnen. Michael van Gerwen staat die dag in de finale van het WK darts van profbond PDC tegenover 15-voudig wereldkampioen Phil Taylor. Als 'Mighty Mike' zijn zenuwen in bedwang houdt, is hij voor veel volgers dé favoriet om de titel te pakken. Ook voor Niels de Ruiter, directeur van de Nederlandse dartsbond en commentator bij RTL.

"Van Gerwen staat dit toernooi gewoon beter te spelen dan Taylor”, zegt De Ruiter. "Ik vind hem mentaal ook erg sterk. Bovendien heeft hij niets te verliezen. Hij is nog hartstikke jong.” De Ruiter weet dat hij daarmee druk legt op de jonge Brabander, maar hij denkt dat de 23-jarige darter daar wel mee om kan gaan. "Hij laat zich niet meer zo snel gek maken”, vindt hij.

Misser

Een verkeerd gegooide pijl tijdens de halve finale is daar volgens De Ruiter een goed voorbeeld van. Van Gerwen kon de tweestrijd tegen de Engelsman James Wade bij een 5-3-stand beslissen, maar zijn dart verdween totaal op de verkeerde plek, waarna de set alsnog naar Wade ging. "Een zenuwpijltje”, aldus de 29-jarige De Ruiter. Ondanks die misser won Van Gerwen de volgende set - en dus de wedstrijd - uiteindelijk wel. Volgens De Ruiter heeft Van Gerwen daarmee laten zien erg gegroeid te zijn. "Vroeger kwam hij zo'n misser niet te boven, maar nu is hij daar na 1 of 2 legs vanaf. Daaraan zie je ook dat de vorm er is.”

Negen-darter

Hoogtepunt in het Alexandra Palace in Londen was de negen-darter die de jonge Brabander zondag gooide. "Magisch”, volgens oud-darter De Ruiter, die in 2008 als profspeler stopte en sinds 2010 in dienst is van de dartsbond. "Dat hij er bijna nog een negen-darter achteraan gooide was bijna niet te geloven.” Zijn laatste pijl was echter millimeters te laag om voor die unieke prestatie te zorgen.

Laatste partij Taylor

De Ruiter denkt dat Van Gerwens tegenstander Taylor op 1 januari wel eens zijn laatste partij kan gaan gooien. "Ik heb een sterk gevoel dat hij aan het einde van zijn loopbaan is. Hij is in 2010 voor het laatst wereldkampioen geweest, dus hij zou zijn carrière met een hoogtepunt kunnen beëindigen.” In zijn gewonnen partij tegen Van Barneveld, zag De Ruiter dat 'The Power', zoals de bijnaam van Taylor luidt, kwetsbaar is. "Hij begon erg sterk, maar het lukte hem niet om door te denderen. Hij liet Van Barneveld helemaal terugkomen. Mede daarom ga ik voor Van Gerwen.”