Nieuws/Buitenland
1147769
Buitenland

Boorschip Shell op de rotsen

en boorschip van de oliemaatschappij Shell is in de nacht van maandag op dinsdag tegen de rotsen geslagen van Kodiak Eiland ten zuiden van het vasteland van Alaska.

De Amerikaanse kustwacht heeft de 18-koppige bemanning van het schip, de Kulluk, van boord gehaald. Het vaartuig van 28000 ton was losgeslagen van zijn sleepkabels en liep tijdens een storm snel vast op de kust van het eiland dat ongeveer 400 kilometer ten zuiden van de grootste stad van Alaska, Anchorage, ligt.

Het vaartuig heeft 585.000 liter brandstof aan boord. Er is voor zover bekend geen brandstof uit het schip gelekt. Het verlies van de Kulluk zou een klap betekenen voor de oliewinning van Shell voor de kust van Alaska, waar miljarden dollars mee gemoeid zijn..

Die oliewinning is overigens een doorn in het oog van milieubeschermers en de inheemse bevolking van de kuststreken. Zij zeggen dat het olieboorprogramma van Shell de fragiele natuur in het gebied bedreigt, die toch al te lijden heeft onder klimaatverandering.

Volgens het Amerikaanse lid van het Huis van Afgevaardigden Ed Markey illustreert het incident met de Kulluk de gevaren van het boren naar olie in het gebied, waar de weersomstandigheden extreem kunnen zijn.

De Kulluk was volgens The New York Times op weg naar de Amerikaanse stad Seattle voor onderhoud.