Nieuws/Buitenland
1147775
Buitenland

'Turkije onderhandelt met leider PKK'

Turkse media meldden dinsdag dat de regering met de sinds 1999 gevangen zittende leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) over ontwapening van de extremistische PKK onderhandelt. Een adviseur van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, Yalcin Akdogan, bevestigde dat er door de geheime dienst met PKK-leider Abdullah Öcalan wordt gesproken.

Een voorman van de pro-Koerdische Partij Vrede en Democratie (BDP), Gültan Kisanak, zei dinsdag echter dat hij geen reden heeft om aan te nemen dat er serieus wordt onderhandeld. Hij herinnerde eraan dat Öcalan al zeker anderhalf jaar lang volkomen geïsoleerd zit opgesloten.

De PKK staat militair onder grote druk. Het afgelopen jaar zijn 1450 PKK-strijders gedood. Maandag nog kwamen bij een actie van het Turkse leger tegen Koerdische rebellen in het zuidoosten van het land zeker tien PKK-strijders om het leven.

De extreemlinkse, nationalistische PKK werd in 1978 opgericht en kenmerkt zich onder meer door een idolate verering van Öcalan. De PKK wordt door onder meer Turkije en de Europese Unie als een terroristische organisatie bestempeld en wordt ook verdacht van drugscriminaliteit en afpersing.