Nieuws/Binnenland
1147796
Binnenland

Nieuwjaarsduik koudst op de Wadden

Op diverse plaatsen in Nederland nemen naar verwachting in totaal tienduizenden mensen dinsdag een nieuwjaarsduik. De evenementen die in de westelijke helft van het land worden gehouden, krijgen van tijd tot tijd zon, maar in het oosten schijnt de zon nauwelijks en er vallen buien. Dat meldde weerbureau Weerplaza dinsdag.

„De luchttemperatuur is rond de 8 graden, maar dat is niet het belangrijkste”, legt een woordvoerder uit. „Als je nat het water uitkomt, gaat het met name om de luchtvochtigheid in combinatie met de wind. Hoe harder de wind, des te sneller koel je af.” Het zeewater is een graad of 7, de temperatuur van het water in de meren is tussen de 4 en 7 graden.

Op de Waddeneilanden moeten deelnemers aan de traditionele nieuwjaarsduik volgens Weerplaza rekening houden met een gevoelstemperatuur van 3 graden. Daar wordt de duik dus het koudst.

Naar verwachting doet een recordaantal van rond de 40.000 mensen mee aan een nieuwjaarsduik. Dat kan dinsdag op meer dan honderd locaties. In rivieren, plassen of de zee, van Schiermonnikoog tot Maasbree. De van oudsher bekendste plek voor de nieuwjaarsduik is Scheveningen, daar deden dinsdagmiddag ongeveer 10.000 mensen mee. Vorig jaar namen verspreid over het land 36.000 mensen een frisse duik om het nieuwe jaar te vieren.

De Reddingsbrigade Nederland waarschuwt om niet zomaar in het koude water te springen. Deelnemers moeten eerst een warming-up doen. Een muts voorkomt warmteverlies en zwemmers kunnen zich insmeren met vaseline. Na de duik moeten de deelnemers zich niet meteen te dik aankleden, adviseert de Reddingsbrigade.