Nieuws/Buitenland
1147805
Buitenland

Hongkong demonstreert op nieuwjaarsdag

In Hongkong zijn dinsdag duizenden de mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de leider van de metropool, Leung Chun-ying. De 58-jarige politicus die in maart vorig jaar werd gekozen als de bewindvoerder van Hongkong en de steun heeft van Peking, is verwikkeld in een bouwschandaal.

Het schandaal draait om de illegale verbouwingen van zijn huis en zijn vermeende gedraai daarover tijdens zijn campagne voor het leiderschap en vormt de directe aanleiding voor het protest.

De demonstranten, van wie sommigen Pinokkio-maskers met een lange neus droegen, eisten zijn vertrek. Volgens de organisatie van het protest waren er 60.000 demonstranten op de been, de politie hield het op 17.000. De demonstratie verliep goeddeels vreedzaam.

Leung heeft sinds zijn aantreden ook te maken met grote ontevredenheid onder de bewoners over een door Peking opgelegd onderwijsprogramma, hoge huisprijzen en de massale instroom van Chinese bezoekers uit het vasteland.

Hongkong is een voormalige Britse kolonie, die in 1997 onder Chinees bestuur kwam. De inwoners genieten meer vrijheden dan in het communistische China. Maar Peking waakt er voor dat Hongkong niet te democratisch wordt.