Nieuws/Buitenland
114783
Buitenland

Irakezen in Qaraqosh vieren weer Palmzondag

MOSUL - Honderden christenen hebben in de officieuze christelijke hoofdstad van Irak voor het eerst in drie jaar weer Palmzondag gevierd. Gelovigen verzamelden zich zondag in Qaraqosh in een kerk die eerder in brand was gestoken door Islamitische Staat.

Qaraqosh gold voor de opmars van de terreurorganisatie als de grootste christelijke nederzetting van Irak. Inmiddels is de plaats een spookstad. Hoewel de jihadisten zijn verdreven, durven veel voormalige inwoners nog niet terug te keren. IS levert in het nabijgelegen Mosul nog strijd met regeringstroepen.

Toch klonk zondag weer het gebeier van kerkklokken in de plaats. Honderden mensen reden vanuit Erbil naar Qaraqosh om de christelijke feestdag te vieren. Gelovigen trokken vervolgens onder het toeziend oog van gewapende militairen door het stadje, terwijl ze een spandoek omhoog hielden met het opschrift „in tijden van oorlog brengen wij vrede.”

Niet alle voormalige inwoners van de stad zijn optimistisch over de toekomst. „75 procent van de huizen is in brand gestoken”, zei een christelijke man. „Dus waar kunnen mensen wonen als ze terugkeren?”