Nieuws/Binnenland
1147856
Binnenland

'Akkoord bezuinigingen en belastingen VS'

Het Witte Huis en Republikeinse leiders hebben een akkoord bereikt over de staatsfinanciën dat de zogeheten fiscal cliff afwendt. Dat hebben bronnen maandag (lokale tijd) gemeld.

Met het compromis worden automatische bezuinigingen en belastingverhogingen vermeden. Er komt twee maanden uitstel van automatische besparingsmaatregelen die op 1 januari in werking zouden treden. Gezinnen met een inkomen van meer dan 450.000 dollar gaan meer belasting betalen. Dat betekent dat de hoge inkomens voor het eerst sinds het tijdperk van president Bill Clinton weer meer belasting gaan betalen, namelijk 39,6 procent.

Vicepresident Joe Biden en de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell onderhandelden over de afspraken. Over het akkoord moet nog wel worden gestemd in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Ondanks dat de deadline op 1 januari eigenlijk verloopt, is daar nog tijd voor. De financiële markten liggen dinsdag stil vanwege Nieuwjaar en het Amerikaanse Congres kan de maatregelen die dan ingaan nog ongedaan maken.

De Senaat stemt mogelijk nog maandag, voor het begin van het nieuwe jaar in de VS, over de voorstellen.