Nieuws/Binnenland

Eis OM: 1 jaar jeugddetentie en tbs voor doden Romy

ANP

UTRECHT - UPDATE 16.45 uur - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Utrecht één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen de 14-jarige Brian N. voor het verkrachten en doden van zijn leeftijdgenote Romy uit Hoevelaken. De eis van de aanklagers is de maximale straf die kan worden opgelegd aan een veertien- of vijftienjarige verdachte.

ANP

De jongen uit Lunteren, gemeente Ede, heeft bekend dat hij zijn leeftijdgenote seksueel heeft misbruikt en daarna gedood. Voor de rechtszaak in Utrecht is een dag uitgetrokken.

Proces achter gesloten deuren

Het proces vindt plaats achter gesloten deuren om het belang van de minderjarige dader te beschermen. Dat betekent dat er geen pers bij de zitting mag zijn en de informatieverstrekking beperkt is. In de regel zijn ouders van een minderjarige verdachte verplicht de zitting bij te wonen. Ouders van een slachtoffer mogen er (deels) bij zijn.

Vanwege zijn minderjarigheid vond het proces plaats achter gesloten deuren. De ouders van zowel N. als van Romy waren wel aanwezig in de zaal.

Kenden elkaar van school

De jongen en Romy kenden elkaar van school in het Gelderse De Glind. Het lichaam van Romy werd op vrijdag 2 juni gevonden in een sloot in Achterveld, dichtbij De Glind. Het meisje raakte vermist op weg van school naar huis. Na een paar uur werd zij gevonden.

De politie vond vlakbij deze plek ook haar fiets, kleding, slippers, zonnebril en bloed. De verdachte kwam al snel in beeld na camerabeelden en na verklaringen van getuigen. Zo had Romy aan haar vrienden geappt dat de verdachte met haar mee wilde fietsen en dat zij hem eng vond. Twee dagen later, op zondagavond, werd N. aangehouden.

In het water gegooid

De puber uit Lunteren heeft Romy verkracht en daarna gewurgd, zo liet het OM weten. Hij had zijn daden al eerder tegenover de politie bekend. Volgens de aanklagers heeft de jongen het meisje gedood, omdat hij probeerde te voorkomen dat hij zou worden gepakt. Hij heeft haar ook in het water gegooid, haar telefoongegevens gewist en geprobeerd om een alibi te regelen.

Enkele dagen na de vondst van haar stoffelijk overschot werd de verdachte puber al aangehouden. Sindsdien zit hij vast. Tijdens zijn voorlopige hechtenis is onderzoek verricht naar de geestelijke gesteldheid van de verdachte en werd hij in een instelling geobserveerd.

Grote ophef

De dood van het jonge meisje zorgde voor grote ophef. Bovendien was - toen Romy’s lichaam werd gevonden - een zoektocht gaande naar een ander 14-jarig meisje, dat werd vermist in dezelfde regio. Savannah werd datzelfde weekend gevonden in het water bij een industrieterrein in haar woonplaats Bunschoten. In deze zaak zit een 16-jarige jongen uit Den Bosch vast.

’Verminderd toerekeningsvatbaar’

Uit het onderzoek komt naar voren dat de jongen door ,,complexe problematiek'' verminderd toerekeningsvatbaar is. Omdat de feiten zo ernstig zijn, vindt het OM het passend om de maximale straf te eisen. Daarnaast wil het OM dat de jongen een langdurige behandeling krijgt.

Daarom is ook jeugd-tbs geëist. Deze zogeheten PIJ-maatregel kan maximaal zeven jaar duren. Als daarvoor redenen zijn, kan deze maatregel daarna worden omgezet in tbs met dwangverpleging. Tbs kan onbeperkt worden verlengd. Uitspraak in de zaak is op 24 november.

Lees meer over