Nieuws/Binnenland
1147937182
Binnenland

Twee Enschedeërs aangehouden wegens plofkraken in Duitsland

Enschede - Bij invallen in vijf panden in Duitsland en Nederland zijn twee verdachten van 43 en 19 jaar oud uit Enschede aangehouden. Volgens de Duitse politie gaat het om een vader en zoon. Ze zouden deel uitmaken van een internationale plofkraakbende. ,,Ze hadden in Gronau aan de grens ook een adres, waar ze echter niet woonden.”

De Nederlandse en Duitse politie werkten samen in dit onderzoek naar de plofkraakbende. De twee verdachten huurden volgens de politie dure en snelle auto’s om die daarna te gebruiken bij zeker zeventien plofkraken in Duitsland, waaronder Dortmund, Itterbeck en Trier. Bij de plofkraken werd ongeveer 1 miljoen euro buitgemaakt en is voor 2 miljoen euro aan schade veroorzaakt.

Bij de aanhouding zijn meerdere telefoons, gegevensdragers en andere documenten in beslag genomen. De twee Enschedeërs worden volgens de Duits politie donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die beslist of de twee aan Duitsland worden overgeleverd.

’Ware nachtmerrie’

De Duitse politie noemt de plofkrakers een ’ware nachtmerrie’. „Er zijn alleen maar Nederlanders verantwoordelijk voor deze tak van criminaliteit”, zegt de officier van Justitie in Düsseldorf, Julius Sterzel, tegen De Telegraaf. Honderden keren per jaar slaan ze volgens de recherche in het buurland toe. Daarmee brengen ze naast de politie, ook banken en burgers in gevaar.

Op gezag van de openbaar aanklager in Duitsland werden twee helpers van de beruchte Audi-bende in Enschede gearrecteerd. Ondanks de naam doet vermoeden, werd deze keer een ander automerk gebruikt. „Er kon een Mercedes AMG in beslag worden genomen, die bij alle zeventien kraken ingezet was.”

,,Wij vermoeden dat de rest van de boeven in de regio Utrecht aanwezig is”, aldus Sterzel. Al enkele jaren teistert de Nederlandse misdaadtak niet alleen de grensregio Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, maar zelfs de verder gelegen deelstaten Hessen, Rheinland-Palts en Beieren. ,,Dit is gevaarlijk voor iedereen, vooral omdat ze veel explosieven inzetten.”

Het Openbaar Ministerie raadt Duitse banken aan om het Nederlandse voorbeeld te volgen en minder cash geld in de automaten te laten. „Vaak zit er wel tussen de honderdduizend en tweehonderdduizend euro in de machines.”