Nieuws/Binnenland
1147940
Binnenland

Extra aandacht voor naaste-hulpverleners op hun ’eigen dag’

Mantelzorg is zware taak

Amsterdam - Mantelzorgers van dementiepatiënten gaan er zelf dikwijls aan onderdoor. In veel gevallen raken ze uitgeput of worden ze ernstig ziek door de zwaarte van het verzorgen van de partner of het naaste familielid.

Dat stelt prof. dr. Anne-Mei The in het vandaag (op de Dag van de Mantelzorg) verschijnende boek Dagelijks leven met dementie.

„Menige mannelijke mantelzorger wordt getroffen door hartproblemen”, zegt zij. „Bij vrouwen ontstaan vaak klachten van depressiviteit. Hun immuunsysteem gaat eraan, door uitputting en verwaarlozing doordat zij hun eigen lichamelijke klachten negeren. Je ziet dat mantelzorgers soms eerder overlijden dan de patiënt die zij jaren achtereen soms dag en nacht verzorgen.” Anne-Mei The is bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

„Mantelzorgers hebben ook (psychosociale) ondersteuning nodig om de zorg thuis te kunnen volhouden”, luidt The’s boodschap aan Hugo de Jonge, de nieuwe minister van Volksgezondheid, die vandaag haar boek in ontvangst neemt. „In de verschuiving van verpleeghuiszorg naar de thuissituatie is evenwel niet gekeken naar wat daarvoor nodig is”, stelt zij.

Verdrinken

Nederland telt ruim 270.000 mensen met vormen van dementie. Het aantal mantelzorgers bedraagt volgens professor The minstens een half miljoen. The spreekt van een „watersnoodramp die nu gaande is en waarin ook de hulpverleners dreigen te verdrinken”. Want ruim de helft van hen (54 procent, bijna een op de zes) voelt zich zwaar belast of overbelast, stelt zij in het boek waarvoor ze enige honderden (Alzheimer-)patiënten en hun partners/familieleden volgde tot aan het overlijden. Zij werkte uiteindelijk negen jaar aan haar onderzoek.

Anne-Mei The verzet zich tegen de medicalisering van dementie, als enige benadering om de ziekte en zijn gevolgen in te dammen. „Patiënten worden overgehaald om een diagnose te laten stellen, maar vervolgens heeft de medische wetenschap hun niets te bieden. Zij vallen in het gat van de zorg, ook als zij daar nog niet aan toe zijn. Weer thuis blijken veel patiënten nog ’te goed’ voor professionele hulpverlening als thuiszorg en worden die taken geheel aan de onvoorbereide partner overgelaten. Die bovendien alles zelf maar moet zien te ontdekken en te regelen. Echt, het probleem dementie is veel groter dan alleen maar het ontwikkelen van een pil.”

Lees ook:’Ons leven met haar is een feestje’