Nieuws/Buitenland
1148369594
Buitenland

Trump verschijnt niet voor onderzoekscommissie Capitoolbestorming

WASHINGTON - De Amerikaanse oud-president Donald Trump is maandag niet verschenen voor de commissie van het Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool in 2021 onderzoekt. „De waarheid is dat Donald Trump, net als een aantal van zijn naaste bondgenoten, zich verbergt voor het onderzoek van de commissie en weigert te doen wat meer dan duizend getuigen hebben gedaan”, staat in een verklaring van de commissie.

Dat Trump niet is verschenen, is geen verrassing. Zijn advocaten maakten vrijdag een zaak aanhangig bij de federale rechtbank in Florida om de dagvaarding van de onderzoekscommissie ongeldig en niet-uitvoerbaar te verklaren. De oud-president zou volgens die dagvaarding ook documenten moeten overhandigen in verband met zijn rol bij de aanval op het Amerikaanse parlementsgebouw.

Voor die nieuwe zaak toont de onderzoekcommissie weinig begrip. „Zijn advocaten hebben geen enkele poging gedaan om te onderhandelen over enige vorm van verschijning door Trump, en in zijn rechtszaak komen veel van dezelfde argumenten naar voren die rechtbanken het afgelopen jaar herhaaldelijk hebben afgewezen.”

Volgens de commissie „orkestreerde Trump een plan om een presidentsverkiezing ongedaan te maken en de machtsoverdracht te blokkeren. Hij is verplicht antwoorden te geven aan het Amerikaanse volk.” De parlementsleden zeggen zich de komende dagen te bezinnen op hoe om te springen met de weigering van de voormalig president om te komen opdagen.

Vijf mensen, onder wie een politieagent, stierven tijdens of kort na de rellen van 6 januari 2021, en meer dan 140 politieagenten raakten daarbij gewond. Het Capitool liep ook voor miljoenen dollars schade op. De relschoppers hadden het gemunt op onder anderen toenmalig vicepresident Mike Pence en de Democratische topvrouw Nancy Pelosi.