Nieuws/Binnenland
1148677
Binnenland

OM vermoedt grote organisatie

’Verband tussen ’stuntroven’’

Zwolle - Het openbaar ministerie vermoedt dat de Roemeense stuntrovers die rijdende vrachtwagens leegroven een grote organisatie met meerdere cellen vormen. Zo is er volgens het OM een verband tussen de groep verdachten die deze zomer werd gepakt, en een recente heterdaad-arrestatie.

Dat bleek vrijdagochtend op een voorbereidende zitting in Zwolle rond vijf Roemeense verdachten. Ze worden verdacht van een spectaculaire roof in de nacht van 24 op 25 juli op de A73 tussen Venray en Venlo. Uit een rijdende wagen werden 960 iPhones gestolen, met een waarde van een half miljoen euro.

Uniek

De zitting is uniek. Nog nooit eerder stonden in Nederland verdachten voor de rechter die met de ’roll over methode’ vanuit een rijdende auto, via het dak een rijdende vrachtwagen leegroven. Dit gebeurde in Europa de laatste jaren 19 keer.

De politie hoopte met de aanhouding dé bende te hebben opgerold. Maar vorige maand, terwijl de verdachten vastzaten, werd opnieuw een vrachtwagen rijdend leeggeroofd. Ditmaal op de A15 bij Lienden. Een agent was getuige van de roof en arresteerde een 29-jarige Roemeen.

Link

Volgens de officier van justitie is er vanuit Roemenië informatie binnengekomen, dat er een link is tussen deze en de eerder opgepakte Roemenen. Het OM vermoedt een grote criminele organisatie, die in wisselende samenstelling in Europa op pad gaat. De Nederlandse politie werd half oktober ingeseind door de Roemenen, dat de 29-jarige de Roemeense grens had overgestoken. Kort daarna sloeg hij toe.

De zaak tegen de vijf Roemenen die sinds juli vastzitten, wordt pas volgende jaar inhoudelijk behandeld. De advocaat Kerem Canatan sprak van een ’simpele diefstal’ en vond het raar dat het landelijk parket de zaak doet. De rechtbank zou niet bevoegd zijn om hem behandelen.

Bijzondere roofmethode

De rechtbank en de officier van justitie stelden dat de roofmethode toch echt bijzonder is. Gezien het unieke karakter, de enorme buit en de levensbedreigende situatie voor andere weggebruikers bij de roof, waarbij meerdere auto’s worden ingezet.

De advocaat Yehudi Moszkowicz beklaagde zich over het feit dat de verdediging nog geen einddossier heeft. Het OM heeft toegezegd snel aanvullende stukken komen.

Langer vast

De advocaten vroegen om schorsing van de voorlopige hechtenis van hun cliënten, die aanwezig waren. Dat is door de rechter afgewezen. De verdachten blijven dus langer vastzitten.

Op 17 november volgt een nieuwe zitting, het gaat dan om een regiezitting.