Nieuws/Binnenland
114946128
Binnenland

Coronacrisis: vrijdag 9 oktober

LIVE | Rutte: elke beperkende maatregel nemen die nodig is

AMSTERDAM - Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt in Nederland flink op. Steeds meer plekken voor vakantiegangers kleuren ’oranje’. Er zijn wereldwijd meer dan een miljoen coronadoden. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

Het kabinet is bereid om elke beperkende maatregel te nemen die nodig is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Mark Rutte maakte dat duidelijk tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Gesleuteld aan ingrepen

Gesleuteld wordt aan ingrepen die nog kunnen meehelpen om het stevig opgelaaide virus te temmen. Er zijn volgens betrokkenen verschillende scenario’s uitgewerkt. Bij een somber scenario is het cruciaal dat bewegingen worden beperkt, maar lang niet alle Nederlanders lijken daar veel trek in te hebben. Te denken valt aan beperkingen voor (amateur)sport, evenals bepaalde horeca, musea en winkels.

Een avondklok, iets wat het RIVM in het vorige corona-advies nog noemde als optie om het virus verder terug te dringen, kan volgens bronnen vooralsnog op te weinig animo rekenen van bewindspersonen. Gefluisterd wordt dat premier Rutte en minister De Jonge niet eens zulke grote tegenstanders waren van de ingrijpende maatregel maar bij de rest van de ministersploeg zijn ze op groot verzet gestuit. Dat dit zo gegaan is wordt door de minister-president niet ontkend.

„Het doel is de totale optelsom van de bewegingen van mensen en het aantal contactmomenten terug te brengen”, aldus Rutte. Hij wees erop dat de meeste horeca netjes omgaat met de maatregelen, net als theaters en sportscholen, maar de netto optelsom ervan is volgens hem dat er heel veel bewegingen zijn van mensen. Dat moet omlaag, „omdat we zien dat we ons te weinig aan de 1,5 meter afstand houden, waardoor we die oplopende besmettingen hebben.”

Stijging aantal besmettingen valt tegen

Dit weekend zouden volgens deskundigen de eerste resultaten zichtbaar kunnen zijn van de extra maatregelen die vorige maand in zes regio’s werden genomen, waar de horeca eerder dicht moest en de maximaal toegestane groepsgrootte verkleind werd. De enorme stijgingen van het aantal besmettingen in de afgelopen week en vooral laatste dagen, vallen tegen, erkende Rutte. Deze toename is ernstig, maar hij wil eerst nader laten analyseren of dit pakket genoeg effect heeft.

Dit weekend gaat het kabinet met deskundigen na wat de laatste cijfers zijn en wat die betekenen. Zondag is er opnieuw een sessie met kabinetsleden en deskundigen.

Nederland in top 3 hoge besmettingsgraad

Nederland staat samen met Frankrijk en Spanje in de top 3 van landen met een hoge besmettingsgraad. „Slechter dan Amerika. Dat is heel slecht”, zei Rutte. Het betekent volgens de premier onder meer dat mensen die wachten op een operatie, bezorgd zijn dat die niet doorgaat. En ook dat zorgmedewerkers weten dat ze weer verschrikkelijk hard moeten werken, aldus de premier.

Als mensen zich aan twee basisregels houden - 1,5 meter afstand en handen stuk wassen - dan kunnen „we een redelijk normaal leven leiden. Waarin je kunt ontspannen en werken en met je vrienden mooie dingen kunt doen, maar op een verstandige manier.”

Los daarvan komt het kabinet sowieso met een ’roadmap’, zei Rutte. „Dat moet vrij voorspelbaar zijn en zeggen: bij dat type niveau van besmettingen kun je dit type maatregelen verwachten, zowel regionaal als landelijk. Daar zijn we al een heel eind mee.”

Meer nieuws

Binnenland:

Buitenland:

 • Bondskanselier Sebastian: ’Veilig wintertoerisme in Oostenrijk’
 • Voor het eerst ruim 100.000 coronagevallen op één dag in Europa
 • Chaos rond quarantaineregels in Suriname
 • Coronavirus vlamt op in Belgische bejaardentehuizen
 • China treedt toe tot wereldwijd coronaverband
 • Spanje roept coronanoodtoestand regio Madrid uit
 • In Duitsland is het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus voor de derde dag op rij fors toegenomen: in 24 uur werden 4516 nieuwe gevallen gemeld
 • Premier roept coronanoodtoestand regio Madrid uit, negeert uitspraak rechter
 • Lijfarts: Trump vanaf zaterdag weer bij publieke evenementen
 • Loekasjenko: meer coronavirus door massaprotesten
 • Italië meldt hoogste aantal coronabesmettingen in half jaar: 4458
 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de grootste stijging van het aantal coronagevallen tot dusver gemeld. Wereldwijd is in een dag tijd bij 338.779 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment:

Bekijk hier het liveblog van donderdag 8 oktober