Nieuws/Binnenland
114984919
Binnenland

RIVM kan positieve tests niet bijhouden

Ziekenhuiscijfers dalen verder: 213 coronapatiënten op de ic

ZEIST - De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1129 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 12 minder dan een dag eerder. Er werden 40.000 nieuwe positieve coronatests geteld, al ligt het werkelijke aantal hoger.

Op de intensive care liggen 213 patiënten met corona, 25 minder dan een etmaal ervoor. Dat is het laagste aantal sinds 28 oktober vorig jaar en de grootste daling van het aantal coronapatiënten op de ic’s in één dag in ruim drie weken tijd.

Er werden afgelopen etmaal 10 nieuwe coronapatiënten op de ic’s opgenomen. Dat zijn er ongeveer evenveel als het dagelijks gemiddelde aan nieuwe ic-opnames van afgelopen week. Doordat er tussen vrijdag en zaterdag meer mensen overleden of de intensive cares mochten verlaten, daalde het totale aantal mensen met Covid-19 dat een ic-bed bezet houdt toch.

Verpleegafdeling

Op de verpleegafdelingen worden nu 916 patiënten met corona behandeld, 13 meer dan een dag eerder. Afgelopen dagen schommelt de bezetting in de klinieken. Zo daalde het aantal coronapatiënten woensdag en donderdag, maar nam de bezetting ook vrijdag licht toe.

Afgelopen etmaal werden er 164 nieuwe mensen met corona onder de leden op een verpleegafdeling opgenomen. Dat zijn er iets meer dan het gemiddelde van 137 nieuwe opnames per dag van afgelopen week. De instroom van nieuwe coronapatiënten in de klinieken is ook volgens het LCPS afgelopen week gestegen. Dat is een effect van de hoge besmettingscijfers.

Naar verwachting verloopt een infectie met de nu dominante omckronvariant van het coronavirus relatief mild, wat betekent dat minder mensen doorgestuurd hoeven te worden naar een ic-afdeling. „Zoals verwacht zien we in de laatste week van januari de impact van omicron op de bezetting in de klinieken”, aldus het LCPS. „We monitoren of deze ontwikkeling zich doorzet de komende weken.”

Positieve tests

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 39.536 coronagevallen geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoger, want de achterstand bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is fors gestegen.

Het instituut kampt sinds ruim een week met een achterstand. Die besmettingen zijn al wel vastgesteld, maar nog niet geregistreerd. De achterstand is zaterdag opgelopen tot zo’n 122.000 meldingen over de afgelopen twaalf dagen, ongeveer 46.000 meldingen meer dan vrijdag.

Vrijdag meldde het RIVM nog een nieuw dagrecord. Toen werden er (met correctie) 74.066 meldingen geregistreerd.