Nieuws/Binnenland
11502
Binnenland

Ex-vastgoedtycoon ontkent omkopen Google-baas

ALMELO - Voormalig vastgoedtycoon Rudy S. en zijn vrouw Saskia van B. ontkennen ’stellig’ dat ze een voormalig Google-topman 1,7 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald. Zo zouden ze ervoor hebben willen zorgen dat Google een datacenter van TCN, een bedrijf van S. in De Eemshaven, zou huren of kopen.

Dat lieten de twee maandagmiddag bij monde van hun advocaten weten in een regiezitting bij de rechtbank in Almelo. Justitie verdenkt S. en zijn vrouw van witwassen, omkoping en het verhullen hiervan door middel van valse facturen.

Volgens advocaat Willem Koops van S. heeft justitie zich laten misleiden door een voormalige Google-topman. Deze man, die in de VS wordt vervolgd wegens het aannemen van steekpenningen, zou met zijn verklaringen zo veel mogelijk schuld bij S. willen neerleggen.

Geen mededlingen over ontslag

Toen Tusha in 2009 werd ontslagen door Google, deed het technologieconcern daar geen mededelingen over. Vreemd, vindt de verdediging, die denkt dat dit voor TCN zeer relevante informatie was geweest. De verdediging wil naast de voormalige Google-topman Tusha nog een ex-medewerker van Google horen die betrokken zou zijn geweest bij de onderhandelingen tussen Google en TCN over een nieuw datacenter. Deze functionaris was eerder opgepakt wegens handel in cocaïne.

De verdediging verwijt Google dat het criminelen op belangrijke posities heeft gezet en ze alle vrijheid van handelen heeft geboden. „Google heeft zitten slapen”, aldus een advocaat. Omdat het de bedoeling is dat een tiental (ex-)medewerkers van Google als getuigen wordt gehoord, wil de verdediging dat het concern tot aan de inhoudelijke behandeling geen inzage krijgt in het dossier.