Nieuws/Buitenland
1150413722
Buitenland

Fatsoenscode voor toeristen in Saudi-Arabië

RIYAD - Saudi-Arabië introduceert een fatsoenscode nu het land zijn grenzen opent voor buitenlandse toeristen. De autoriteiten zeiden zaterdag dat het boetes zal uitvaardigen voor negentien overtredingen die verband houden met publiek fatsoen, zoals onfatsoenlijke kleding en openbare uitingen van affectie.

Het besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken van het streng islamitische koninkrijk gaat gepaard met een visumregeling waarmee vakantiegangers uit 49 staten een van de meest gesloten landen ter wereld kunnen bezoeken. Tot nu toe waren de meeste bezoekers moslimpelgrims en zakenmensen.

Overtredingen die op de nieuwe visumwebsite staan vermeld, omvatten ook rommel maken, spugen, in een rij springen, foto’s en video’s maken van mensen zonder toestemming en muziek maken tijdens gebedstijden. Boetes variëren van 50 riyals (12 euro) tot 6000 riyals (1460 euro).

„De voorschriften zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat bezoekers en toeristen in het koninkrijk op de hoogte zijn van de wet met betrekking tot openbaar gedrag, zodat zij zich eraan houden”, zegt de overheid in een verklaring.

Ook alcohol blijft illegaal, wat sommige toeristen kan afschrikken. Het blijft verder onduidelijk of ongehuwde buitenlandse mannen en vrouwen een hotelkamer mogen delen.

Maar het rijverbod voor vrouwen is opgeheven en het openbare entertainment, waaronder de ooit verboden bioscopen, floreren. Veel restaurants en cafés hebben fysieke barrières opgeheven, die mannen en vrouwen van elkaar scheidden en stoppen niet langer met het bedienen van klanten tijdens gebedstijden.

Sommige vrouwen dragen nu meer kleurrijke abaya’s, de loszittende gewaden over hun kleding die meestal zwart zijn, of dragen helemaal geen gewaden meer.