Nieuws/Buitenland
1150703407
Buitenland

Medisch personeel Hongkong staakt

Hongkong sluit meer grensovergangen vanwege virus

HONGKONG - De autoriteiten in Hongkong sluiten de meeste grensovergangen met de rest van China. Dat maakte de hoogste bestuurder van de metropool, Carrie Lam, bekend. Zij stond volgens lokale media onder grote druk om met meer maatregelen te komen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Lam maakte volgens de krant South China Morning Post bekend dat belangrijke grensposten bij Lo Wu en Lok Ma Chau worden gesloten. Alleen de grensovergangen bij Shenzhen Bay en de enorme Hongkong-Zhuhai-Macau-brug blijven open, evenals de internationale luchthaven.

De autoriteiten in de metropool, die een speciale status heeft binnen China, zien af van een volledige sluiting van de grens, zoals stakend medisch personeel maandag eiste. De overheid stelde eerder dat zo’n maatregel schadelijk zou zijn voor de economie en indruist tegen het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De medische vakbond HAEA meldt dat zo’n 2400 leden maandag meededen aan acties om een sluiting van de grens af te dwingen. „Als de grens niet volledig wordt gesloten, hebben we straks niet genoeg personeel, beschermende apparatuur of isolatiekamers om een uitbraak te bestrijden”, zei de voorzitter van de bond.

Nieuwe coronavirus

In Hongkong zijn tot dusver vijftien besmettingen met het nieuwe coronavirus gemeld. De medische autoriteiten waarschuwen dat patiënten de dupe kunnen worden van stakingen door personeel. Zo zouden operaties uitgesteld of afgeblazen moeten worden.

Hongkong werd zeventien jaar geleden ook zwaar getroffen door de SARS-epidemie. Toen overleden daar honderden patiënten.