Nieuws/Buitenland
1150959139
Buitenland

Moordende Russische soldaat:

Ontgroening reden voor doodschieten acht collega’s

MOSKOU - Een jonge Russische soldaat die acht collega’s doodschoot in Siberië, zegt dat hij tot zijn daad kwam nadat ontgroening zijn leven tot een „hel” had gemaakt. Dienstplichtige Ramil Sjamsoetdinov (19) schrijft in een open brief dat hij het misbruik niet meer aankon. Ook vraagt hij de nabestaanden van zijn slachtoffers om vergiffenis.

Sjamsoetdinov opende vorig jaar het vuur op zijn legerbasis, met doden en gewonden tot gevolg. Zijn advocaten zeggen dat hij is gepest. De jongeman schrijft dat het zijn ambitie was om een beroepsmilitair te worden. „Maar ik had niet gedacht dat ik in zo’n hel terecht zou komen. Ik kon nergens heen met mijn klachten”, stelt hij in de handgeschreven tekst.

De autoriteiten stelden destijds dat de moordpartij mogelijk het gevolg was van een „zenuwinzinking.” Een van de advocaten van Sjamsoetdinov zegt dat inmiddels een onderzoek is gestart naar ontgroeningspraktijken. Sympathisanten van Sjamsoetdinov, die levenslang kan krijgen, hebben ondertussen een pagina geopend op VKontakte, het grootste sociale netwerk van Rusland.