Nieuws/Binnenland

Kabinet zwijgt over mogelijk vertrek Unilever

Door Parlementaire redactie

Mark Rutte

Mark Rutte

ANP

Den Haag - Het kabinet wil niet ingaan op de vraag wat er gedaan wordt om voedingsmiddelengigant Unilever in Nederland te houden. Volgens premier Rutte zou dat de zaak geen goed doen.

Mark Rutte

Mark Rutte

ANP

Nog dit jaar besluit het bedrijf of het hoofdkantoor in Londen of in Rotterdam wordt gevestigd. Coalitiebronnen en betrokkenen uit de financiële wereld zeggen dat met het schrappen van de dividendbelasting het nieuwe kabinet hoopt Unilever voor Nederland te behouden.

Maar over de vraag of en hoe het kabinet zich voor het bedrijf inzet, willen de bewindslieden van Rutte III niets kwijt, hoewel het vorige kabinet regelmatig publiekelijk op de barricaden ging staan voor het behoud van bedrijven als PostNL, AkzoNobel en TataSteel. „Dat ik niet alles vertel is met een reden”, zei premier Rutte daar slechts over vrijdag tijdens zijn wekelijke persconferentie na de ministerraad. „Dat is om de kans te maximaliseren dat er goede besluiten worden genomen.”

Vestigingsklimaat

Ook minister Eric Wiebes van Economische Zaken wilde niets zeggen over het mogelijke vertrek van deze belangrijke Nederlandse banenmotor. „Ik sta voor een goed vestigingsklimaat. Dat betekent dat we dit soort ondernemingen graag aan Nederland willen binden”, wilde hij enkel in zijn algemeenheid kwijt.

Of het schrappen van de dividendbelasting daar voor de voedingsmiddelengigant een rol in kan spelen, liet Wiebes eveneens in het midden. „Dat bepaalt Unilever zelf. We doen dit voor het vestigingsklimaat.”

Debat

Volgende week gaat de Tweede Kamer met premier Rutte in debat over de vraag waarom het afschaffen van de dividendbelasting in het regeerakkoord is opgenomen. De gehele oppositie is nog niet overtuigd van de noodzaak ervan.

„Ik snap heel goed dat mensen kritisch kijken”, zei de premier daar vrijdag over. „Mijn taak is het om te knokken voor Nederlandse banen. Een land als Nederland heeft er veel belang bij om een land te zijn waar het goed is om te ondernemen.”

Brexit

Hij wees in dat kader ook naar de op handen zijnde Brexit. „Dat heeft veel gevolgen voor de verhoudingen in Europa. Je ziet dat het Verenigd Koninkrijk heel actief probeert de schade daarvan te beperken.”

Lees meer over