Nieuws/Buitenland
1151232934
Buitenland

Doodvonnis voor vijf verdachten moord Khashoggi

Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi

RIYAD - Saudi-Arabië heeft vijf mensen ter dood veroordeeld voor de moord op journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in het Turkse Istanbul. Dat heeft de openbaar aanklager in Saudi-Arabië bekendgemaakt. Drie andere mensen zijn tot gevangenisstraffen veroordeeld.

Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi

Khashoggi werd in oktober vorig jaar gedood op het Saudische consulaat toen hij daar kwam om iets te regelen voor zijn aanstaande huwelijk. De journalist schreef onder meer voor The Washington Post regelmatig kritische columns over Saudi-Arabië. Hij werd opgewacht, gedood en in stukken gesneden.

In totaal waren elf mensen aangeklaagd. Acht zijn veroordeeld, tegen mensen uit kringen rond de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman zou geen bewijs zijn gevonden. Een belangrijke adviseur van het koningshuis, Saud al-Qahtani, is een van de mensen die werd vrijgesproken. Hij werd eerder nog gezien als belangrijkste verdachte.

Betrokkenheid kroonprins

Volgens de Saudische autoriteiten was het de bedoeling dat Khashoggi werd meegenomen naar Saudi-Arabië, niet dat hij werd gedood. De moord zou in opdracht zijn gepleegd van de kroonprins, maar Saudi-Arabië ontkent dat Bin Salman erbij betrokken was.

Belangengroep Reporters Without Borders (RWB) laat in een verklaring weten teleurgesteld te zijn met de uitspraak. „Deze uitspraak is een manier om getuigen voor altijd het zwijgen op te leggen.” Volgens de organisatie zijn internationale rechtsprincipes geschonden bij het proces.

„We hopen dat Saudi-Arabië de fouten herstelt in een openbare zitting waarin het bewijs wordt getoond”, aldus de organisatie die zich inzet voor persvrijheid. „Op deze manier gaat het land zijn imago niet oppoetsen.”