Nieuws/Binnenland
11519
Binnenland

Veertien verdachten hooorden eis tegen hen

Drugszaak Satudarah: eisen tot acht jaar

BREDA - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag in de rechtbank in Breda tot acht jaar cel geëist in een grote zaak tegen een vermeende drugsbende met Satudarah-president Angelo M. aan het hoofd. Vicepresident Björn E. van het Tilburgse chapter zou de laborant zijn die de drugs maakte.

Tegen E. klonk de hoogste eis. President wereldwijd van de motorclub, Angelo M., zou vijf jaar achter de tralies moeten. Xanterra M., broer van Angelo en ook president van de club, hoorde één jaar tegen zich eisen voor witwassen.

Veertien eisen

In totaal hoorden veertien verdachten de eis tegen hen. Een aantal is lid van Satudarah. Tegen één verdachte eiste justitie vrijspraak. De belangrijkste verdenkingen zijn de productie van en handel in harddrugs, wapenbezit en witwassen.

In totaal werd maandag 37,5 jaar cel geëist. Het lidmaatschap van de motorclub is niet strafbaar. Volgens officier van justitie Toine van de Ven werd Satudarah echter wel gebruikt om de drugsbende te vormen. ,,De samenwerking werd vormgegeven door het lidmaatschap van Satudarah. Angelo M. had vanuit zijn rol als leider van de motorclub al van nature het aanzien als leider van de criminele organisatie.’’

Grondstoffen voor drugs

M. onderhield contact met verdachten uit Litouwen voor het verkrijgen van grondstoffen voor de drugs. Bovendien werden ook in Nederland grondstoffen gekocht bij de chemiegroothandel van verdachte André S. in Eindhoven.

Op 30 november 2011 werd M. na een gevaarlijke achtervolging over de A2 met hulp van een politiehelikopter bij Vianen gepakt. Op die dag werden bij andere verdachten veel drugs, cash en wapens, waaronder in Tilburg een raketwerper, in beslag genomen.

Witwassen

Leden van de bende wasten tonnen wit, volgens justitie. De Staat wil M. voor bijna drie ton plukken, kondigde de officier eerder al aan.

Verdachten hebben zich veelal beroepen op hun zwijgrecht. Hun advocaten pleiten de komende twee weken. Wanneer de uitspraak is, is nog niet bekend.