Nieuws/Binnenland
1151972965
Binnenland

Zeer koude julinacht, lokaal zelfs grondvorst

DEN HAAG - Nederland heeft een nieuw weerrecord te pakken. Voor het eerst heeft het in de maand juli 1,6 graden gevroren. Die temperatuur werd gemeten bij meetpunt Twente, op de voormalige Vliegbasis Twente in de buurt van Enschede. Het was maar ietsje kouder dan het vorige record. Op 1 juli 1984 werd het namelijk anderhalve graad onder nul.

Men spreekt van vorst aan de grond als het vriest op tien centimeter van de grond. Dat was afgelopen nacht het geval in Twente. Op de ’gewone’ meethoogte van anderhalve meter vroor het niet, maar werd het 3,9 graden. Ook daarmee was het op meetpunt Twente het koudst van het hele land.

Vorst aan de grond is heel zeldzaam in de zomer. In juli gebeurt het helemaal amper. Het is pas acht keer voorgekomen sinds 1971, meest recent in juli 2015. Toch is er geen absoluut zomerrecord verbroken: in 1977 werd het namelijk vijf graden onder nul, al was dit in juni. De komende nachten wordt er niet opnieuw vorst aan de grond voorspeld. Wel koelt het iets af: met temperaturen die in het weekend rond de twintig graden liggen, is het zelfs iets kouder dan gebruikelijk in juli. Wel blijft het nagenoeg overal droog.