Nieuws/Binnenland
1152440
Binnenland

Medewerker Vught belt verkeerde advocaat

Gevangenis Robert M. blijft blunderen

Vught - Opnieuw is er een fout gemaakt vanuit de psychiatrische gevangenis in Vugt waar kinderverkrachter Robert M vastzit. Een medewerker van de inrichting belde namens M. advocaat Richard Korver omdat die voor zijn cliënt zou moeten protesteren tegen het versoberde regime in de gevangenis. Maar Korver is advocaat van de slachtoffers, niet van Robert M. Iemand van de Hoge Raad had Korvers naam in dit verband doorgegeven aan de medewerker in kwestie.

Korver is daar erg ontstemd over, juist omdat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) eerder deze week moest toegeven dat de controle op M. en zijn post en bezoek te wensen had overgelaten. „Zeker nu u, bij brief van 4 november, aangegeven heeft dat de controle in de Penitentiaire Inrichting ten aanzien van Robert M. scherper had moeten worden uitgevoerd”, schrijft Korver aan de minister.

Afgelopen zaterdag ontstond onrust over het toezicht op M. De Volkskrant onthulde dat hij ondanks beperkingen die hem waren opgelegd meerdere keren brieven kon versturen, onder meer via Korver aan de ouders van slachtoffers, en bezoek kreeg van journalisten. Dekker erkende later dat het toezicht strenger had moeten zijn.

’Onfortuinlijke samenloop’

Dekker spreekt in een brief aan de Korver van een „hoogst onfortuinlijke samenloop van omstandigheden. Wel constateer ik dat door dit misverstand geen directe belangen van slachtoffers zijn geschaad.” Hij en Korver hebben een afspraak gemaakt. Dekker gaat dan „graag verder in gesprek over wat we voor slachtoffers kunnen doen.” De gevangenis en de Hoge Raad hebben excuses aangeboden aan Korver. Hij heeft die aanvaard, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het toezicht op het bezoek aan de veroordeelde kindermisbruiker is sinds deze week aangescherpt. Bezoekers worden voortaan vooraf gescreend. Ook zijn in- en uitgaande post en telefoongesprekken worden gecontroleerd. Dat laat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) weten.

M. werd tot bijna 19 jaar cel en tbs veroordeeld wegens misbruik van tientallen zeer jonge kinderen op een aantal crèches in Amsterdam. Hij werd in december 2010 opgepakt.