Nieuws/Buitenland
1152470958
Buitenland

Doden door bosbranden in oosten van Oekraïne

KIEV - Bosbanden in Oekraïne nabij de frontlinie met pro-Russische separatisten hebben meerdere mensen het leven gekost. Zeker negen mensen zijn om het leven gekomen en veertien gewonden zijn met rookvergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen, melden de autoriteiten in de hoofdstad Kiev.

In de conflictprovincie Loegansk woeden na aanhoudende droogte meerdere branden die al meer dan 9000 hectare hebben verwoest. Er zijn 250 huizen beschadigd en 120 mensen geëvacueerd. In totaal worden 22 dorpen bedreigd door de branden.

Meer dan 1200 brandweerlieden, soldaten en politiemensen zijn bezig met bluswerkzaamheden, geholpen door blushelikopters en -vliegtuigen.

De Oekraïense autoriteiten hebben geaarzeld bij het inzetten van blusvliegtuigen uit angst dat ze zouden worden neergeschoten door de separatisten. Die hebben intussen gegarandeerd dat ze ze niet zullen aanvallen.

Explosie

Vorige maand kwamen drie reddingswerkers om het leven door munitieresten en mijnen die explodeerden door branden. Twee maanden eerder overleden in de regio vijf mensen door bosbranden.

De strijd in Oost-Oekraïne heeft sinds 2014 aan meer dan 13.000 mensen het leven gekost.