Nieuws/Binnenland
11525
Binnenland

’Bijna iedereen vindt situatie chaotisch’

FNV slaat alarm over werkdruk Schiphol

Opnieuw slaat vakbond FNV alarm over de veel te hoge werkdruk en slechte arbeidsomstandigheden van Schiphol-medewerkers. Een zwartboek met een zorgwekkende enquête wordt maandagmiddag aangeboden aan Kamerleden.

Dit voorjaar was er al flinke heibel bij de beveiligers, nu doet de bond er nog een schepje bovenop bij mensen die passagiers en hun bagage inchecken en boarden. Dit personeel is in dienst van grote multinationals als Swissport, Aviapartner en Menzies, die vliegtuigen op Schiphol afhandelen in opdracht van de tientallen luchtvaartmaatschappijen.

’Chaotische situatie’

,,Twee op de drie van deze passagemedewerkers klaagt over een voortdurend gebrek aan goed vast personeel om het werk veilig te kunnen doen. Bijna iedereen vindt dat er vaak sprake is van een chaotische situatie op de luchthaven. Meldingen over onveiligheid worden zelden serieus genomen”, stelt FNV Schiphol-bestuurder Leen van der List.

Daarom schakelt de FNV nu de politiek in. ,,De regering moet als wetgever en aandeelhouder van Schiphol orde op zaken stellen en zorgen voor een acceptabele werkdruk en betere arbeidsomstandigheden. Ook de luchthavendirectie kan randvoorwaarden stellen aan de ingehuurde afhandelaars.”

’Steeds goedkoper’

Die worden volgens Van der List door de luchtvaart het mes op de keel gezet in de moordende prijsconcurrentie. ,,Het moet steeds goedkoper, maar de werknemers zijn de dupe. De bodem is bereikt, ten koste van gezond en veilig werk”, vindt hij.

Er is volgens hem groeiende onzekerheid en onrust op de werkvloer, „omdat er flink wordt aangerommeld met tijdelijke contracten, velen worden ook onderbetaald”. KLM, de grootste gebruiker van Schiphol, is niet in het onderzoek betrokken. Die heeft eigen mensen voor de afhandeling in dienst.