Nieuws/Buitenland
1152626327
Buitenland

Ambassade VS in Irak bestormd en geëvacueerd

BAGDAD - De Amerikaanse ambassadeur en zijn stafpersoneel in Irak zijn geëvacueerd uit de ambassade in Bagdad nadat er buiten het gebouw woedende protesten waren uitgebroken. Dat zeiden functionarissen van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassadeur en het personeel zijn uit veiligheidsoverwegingen weggehaald. Een paar ambassademedewerkers zijn achtergebleven.

Enkele duizenden demonstranten verzamelden zich dinsdag bij de hoofdingang van de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Bagdad uit woede over Amerikaanse luchtaanvallen afgelopen weekend.

’Dood aan Amerika’

Ze bestormden controleposten die de toegang tot de streng beveiligde groene zone van Bagdad afschermen, terwijl ze 'dood aan Amerika' zongen. De demonstranten verbrandden Amerikaanse vlaggen en droegen posters waarin ze oproepen de ambassade te sluiten. Toen Iraakse veiligheidstroepen ze wilden tegenhouden, trokken ze beveiligingscamera's van de muur.

Amerikaanse troepen voerden zondag luchtaanvallen uit tegen de sjiitische Kataib Hezbollah-militie in Irak en Syrië. Daarbij kwamen zeker 25 militieleden van Kataib Hezbollah om, 55 raakten gewond.

De aanvallen kwamen kort nadat de VS een onderzoek waren begonnen naar betrokkenheid van de milities bij een raketaanval op een basis in Irak waardoor een Amerikaanse burgercontractant omkwam en diverse anderen gewond raakten. Amerika beschuldigt de milities van het uitvoeren van de raketaanval, vrijdag, met meer dan dertig projectielen.

Irakezen verbranden een Amerikaanse vlag.

Irakezen verbranden een Amerikaanse vlag.