Nieuws/Binnenland

Zorgpremies omhoog, maar stijging valt mee

Door Thijs Rösken

ANP

Amsterdam - Hoewel zorgpremies van miljoenen Nederlanders stijgen, vallen de premiestijgingen tot nu toe mee. De meeste verzekeraars kiezen voor een beperkte verhoging van de maandpremie voor 2018. CZ, VGZ en Univé verhogen allen hun premie met ruim €3 per maand.

ANP

Eerder kwamen ook Delta Lloyd en Ohra met vergelijkbare premieverhogingen. DSW verlaagde in september al met 50 cent, bij Zorg en Zekerheid kon er nog meer af.

VGZ en CZ zijn de tweede en derde grootste verzekeraars van het land, met samen zo’n 7,5 miljoen verzekerden. Hun maandpremies gaan met respectievelijk €3,25 en €3,40 omhoog tot €116,20 en €116,25. Bij Univé stijgt de premie €3,25 tot €116,50

Eerder verwachtte het ministerie van Volksgezondheid bij Prinsjesdag een verhoging van ongeveer €6. Grote verzekeraars waarschuwden eerder dit jaar al voor verhogingen van meer dan €10.

VGZ en CZ konden die premies beperkter laten stijgen door de inzet van hun reserves. Ze maakten hier respectievelijk €110 miljoen en €211 miljoen voor vrij. Dat betekent nog wel dat de premies in totaal niet genoeg opbrengen om alle zorgkosten van te betalen. Volgens CZ zou de basispremie nog €6 hoger moeten om kostendekkend te zijn. Die verhoging is dus wellicht volgend jaar alsnog te verwachten.

Naast de inzet van reserves stellen VGZ en CZ ook hun zorg scherp te hebben ingekocht en daardoor een meevallende premie te kunnen presenteren.

Dit weekend komen ook grote verzekeraars Zilveren Kruis, Menzis en ONVZ nog met hun premiewijziging richting 2018. Vrijdag lieten zij weten nog druk te rekenen. Ook kijken ze goed naar de premiewijzigingen van hun concurrenten. Bij die zorgverzekeraars wordt in de markt ook hooguit een kleine premiestijging verwacht. Uiterlijk zondag moeten alle zorgverzekeraars hun premie getoond hebben.