Nieuws/Binnenland

Minister in pantserwagen met ronkende motor opgehaald

Bijleveld in stijl opgepikt van afscheidsreceptie

Door André Spaansen

Jos Schuurman

ZWOLLE - Minister Bijleveld van Defensie is vrijdagavond na haar officiële afscheidsreceptie op het provinciehuis in Zwolle met wel heel bijzonder groot vervoer opgepikt van haar oude werkplek. De nu oud-Commissaris van de Koning in Overijssel werd door de bekende 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte (in buurprovincie Drenthe) met ronkende motor opgehaald voor de nazit.

Jos Schuurman

Met een heuse boxer, een ’pantserwielvoertuig’ van de Koninklijke Landmacht, ging een vrolijke Bijleveld met haar dochter en echtgenoot vanaf het provinciehuis een eindje verderop in de binnenstad van Zwolle. „U bent zo in onze handen met een bijzonder ’dienstvoertuig’, van 44 ton en een draaicirkel van twintig meter”, nodigde kolonel Piet Hagenaars, plaatsvervangend commandant van de brigade, haar vriendelijk uit. „Excellentie, van harte welkom bij Defensie!”

Jos Schuurman

Ze werd het provinciehuis uitgeleid door een indrukwekkend militair escorte. Deze toch nog vlotte rit zorgde voor verbaasde gezichten langs de route. Vervolgens schoof Bijleveld aan voor een afscheidsetentje in restaurant Poppe. „Hij zit goed, al had ik er vandaag niet de allerbeste schoenen voor aan”, aldus de enthousiaste kersverse CDA-bewindsvrouw met de wind in het haar bij het uitstappen pal voor de deur. „Hij zit heel comfortabel. Zo zie je Zwolle nog eens op een andere manier.”

De voor de bijzondere gelegenheidsmissie uitgerukte bemanning van het robuuste voertuig werd bijgestaan door militairen in zogenaamd ceremonieel-, dagelijks- en gevechtstenue. „Een heel spektakel!”, roept een verraste voorbijganger.