Nieuws/Binnenland
1153445
Binnenland

’Omtzigt voerde nepgetuige op over MH17-ramp’

Pieter Omtzigt.

Pieter Omtzigt.

AMSTERDAM - Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft een Oekraïense ’nepgetuige’ volgens het NRC ’twijfel laten zaaien’ over de vliegramp met vlucht MH17. Dat gebeurde in een zaal vol nabestaanden.

Pieter Omtzigt.

Pieter Omtzigt.

NRC schrijft dat op basis van geluidsopnamen en sms-verkeer waarover de krant beschikt. De man sprak tijdens een bijeenkomst op de Vrije Universiteit in Amsterdam in mei van dit jaar een tekst waarover Omtzigt aanwijzingen zou hebben gegeven, middels sms-berichten. Zelf verbleef de Oekraïener tijdens de ramp elders. Zijn vrouw zou ooggetuige zijn geweest, maar de Oekraïense man deed alsof hij dat zelf was.

De man wordt bovendien verdacht van betrokkenheid bij pro-Russische strijdgroepen, die vanuit zijn bedrijfspand zouden werken, zo blijkt uit het vonnis over zijn asielzaak in Nederland.

’Vliegtuigen in de lucht’

Volgens het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17-ramp is het toestel neergehaald door een Russische Buk-raket. Maar de Oekraïense getuige verklaarde dat hij andere toestellen in de lucht had gezien op het moment dat de MH17 werd neergeschoten. Vanuit Rusland is gesuggereerd dat het toestel is neergehaald door een Oekraïense straaljager.

Tegen NRC zegt Omtzigt dat hij niet wist dat de Oekraïner geen ooggetuige was van de ramp. Het Kamerlid was zaterdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. Het CDA heeft nog niet gereageerd.