Nieuws/Binnenland
1153583507
Binnenland
liquidatie advocaat kroongetuige

’Belangrijke eerste stap, maar we zijn er nog lang niet’

Verdachte aangehouden in zaak moord Derk Wiersum

Onderzoek na de moord op Derk Wiersum in Amsterdam-Buitenveldert.

Onderzoek na de moord op Derk Wiersum in Amsterdam-Buitenveldert.

AMSTERDAM - De politie heeft een verdachte aangehouden voor de moord op advocaat Derk Wiersum. „Ook de witte bestelauto waarnaar uitgekeken werd, is in beslag genomen”, meldt de politie donderdag.

Onderzoek na de moord op Derk Wiersum in Amsterdam-Buitenveldert.

Onderzoek na de moord op Derk Wiersum in Amsterdam-Buitenveldert.

De verdachte is dinsdagavond al door een arrestatieteam ’in een woning’ buiten Amsterdam aangehouden, meldt de politie vandaag.

„Direct na de aanhouding is er, onder leiding van een rechter-commissaris, een zoeking geweest in deze woning. De verdachte, waarover we verder geen bijzonderheden geven, is overgebracht naar een cellencomplex en hij is in opdracht van een officier van justitie in volledige beperkingen geplaatst”, aldus de politie in een bericht.

Scenario’s

De chef van de recherche in Amsterdam, Olivier Dutilh, wil niets zeggen over de mogelijke rol van de verdachte, behalve dan dat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. „Een van de scenario’s die we onderzoeken is dat de moord is gepleegd vanuit de organisatie van Taghi, maar dat is dus niet het enige scenario”, vertelt Dutilh aan De Telegraaf.

"Deze aanhouding is een belangrijke eerste stap, maar we zijn er nog lang niet"

„Deze aanhouding is een belangrijke eerste stap, maar we zijn er nog lang niet. Meerdere aanhoudingen sluiten we dan ook niet uit”, vertelt de recherchechef aan De Telegraaf. Hij baseert zich daarbij op de „creativiteit en intense samenwerking” van rechercheurs en forensisch specialisten in het onderzoeksteam. „Dat is een belangrijk fundament van het onderzoek.”

Dutilh wijst op de middelen en technieken die in het politieonderzoek worden ingezet. Het team dat aan de zaak werkt, is uitzonderlijk groot, vanwege de enorme impact van de moord, aldus de recherchebaas. Mensen van binnen en buiten het Amsterdamse korps zijn gerekruteerd. Ook specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn bij het onderzoek betrokken.

Witte bestelauto

Rechercheurs hebben een witte bestelauto opgespoord als mogelijke vluchtauto. Het gaat om een gestolen Opel Combo die voorzien was van vervalste kentekenplaten. Het onderzoeksteam is op zoek naar mensen die de bestelbus hebben zien rijden of staan in de omgeving Amsterdam/Almere.

Tekst loopt door onder de foto’s.

Dit is mogelijk de vluchtauto geweest na de moord op advocaat Derk Wiersum in Buitenveldert.

Dit is mogelijk de vluchtauto geweest na de moord op advocaat Derk Wiersum in Buitenveldert.

De achterzijde van de vluchtauto die de politie onderschepte.

De achterzijde van de vluchtauto die de politie onderschepte.

’Onophoudelijk onderzoek’

Na de schrikwekkende moord op Derk Wiersum, advocaat van kroongetuige Nabil B. in het proces tegen ’s lands meest gezochte crimineel Ridouan Taghi, werd een groot politieteam ’onophoudelijk’ op de zaak gezet. Wiersum werd ’s morgens voor zijn huis neergeschoten door vermoedelijk een jongeman. Zijn dood schokte Nederland en politiek Den Haag.

De arrestatie van de verdachte is „goed werk van de politie”, vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. Hij spreekt van „positief nieuws”.

Tips of iets van de arrestatie gezien dinsdagavond? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet het nummer van onze tiplijn in je telefoon: +31 613650952.

Op de dag van de liquidatie zei misdaadverslaggever John van den Heuvel dit:

liquidatie advocaat kroongetuigeLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover