Nieuws/Binnenland

Limburgs carnavalsseizoen afgetrapt

Prins Carnaval gekozen op ’Elfde van de elfde’

MAASTRICHT - In tal van steden en dorpen in het zuiden van het land wordt zaterdag, op de elfde van de elfde, een ’officieel’ begin gemaakt met het carnavalsseizoen. ’Elf’ staat bekend als het gekkengetal en daarom wordt op deze dag overal een Prins Carnaval gekozen. Hij wordt bijgestaan door een Raad van Elf en heeft in zijn kielzog vaak hofdames en een hofnar.

Vooral Breda (Kielegat), Eindhoven (Lampegat), Den Bosch (Oeteldonk) en Maastricht (’gewoon’ Mestreech) zijn populair bij de verklede feestvierders. Maar niet alleen in Limburg en Noord-Brabant, ook boven de rivieren wordt soms uitbundig carnaval gevierd. De Overijsselse hoofdstad Zwolle, tijdens carnaval omgedoopt in Sassendonk, trekt bijvoorbeeld duizenden mensen uit de wijde omtrek om te hossen, te drinken en uitbundig te feesten. Het van oorsprong katholieke volksfeest is ook in het noorden, tot in de stad Groningen en Groningse dorpen, een begrip.

Veel Limburgers halen de ’pekskes’ uit de mottenballen. Ze hullen zich in vaak bonte, zelfgemaakte kleding. Precies om 11.11 uur was zaterdag de traditionele aftrap op het Vrijthof in Maastricht, waar vele duizenden carnavalisten in de provincie een dag lang hossen op de muziek van Limburgse artiesten. De organisatie rekent op zo’n 15.000 bezoekers.

Ook elders in de provincie zijn activiteiten rond de aftrap van de carnaval, zoals in Roermond, Venlo, Geleen, Sittard, Kerkrade en Nederweert. Veel Nederlanders vieren carnaval overigens net over de grens, in België en Duitsland. Vooral Keulen, Aken, Düsseldorf, Maaseik en Maasmechelen zijn populair. Zeker Keulen wordt in Limburg gezien als de carnavalshoofdstad bij uitstek, die tienduizenden ’Narren en Narrinnen’ trekt uit de verre regio.

Lees meer over