Nieuws/Buitenland
1154078736
Buitenland

Hooggerechtshof Oklahoma: rally Trump in Tulsa kan doorgaan

Voorstanders van Donald Trump in Tulsa zijn er klaar voor.

Voorstanders van Donald Trump in Tulsa zijn er klaar voor.

TULSA - Een campagnebijeenkomst van de Amerikaanse president Donald Trump in Tulsa kan zaterdag doorgaan. Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Oklahoma verwierp een zaak die was aangespannen door omwonenden die zich zorgen maken over de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid in coronatijd. Ze wilden dat het evenement geannuleerd zou worden als daar geen regels gelden over social distancing, berichten Amerikaanse media.

Voorstanders van Donald Trump in Tulsa zijn er klaar voor.

Voorstanders van Donald Trump in Tulsa zijn er klaar voor.

Trump houdt zaterdag in het BOK Center in de stad zijn eerste grote campagnebijeenkomst in maanden. Zijn campagne zegt dat daar ook maatregelen worden genomen tegen het coronavirus. Zo wordt de temperatuur van bezoekers gecontroleerd en worden mondkapjes uitgedeeld, al is het dragen van gezichtsbedekking niet verplicht. Omwonenden en lokale ondernemers waren er niet gerust op en stapten naar de rechter. Ze vrezen dat het besmettelijke coronavirus bij zo’n druk evenement snel om zich heen kan grijpen.

Het hooggerechtshof oordeelde dat er geen wettelijke basis is voor de eis van de omwonenden. Die konden volgens de rechters naar geen enkele wet wijzen waar instaat dat de exploitant van BOK Center de Trump-aanhangers moet dwingen aan social distancing te doen of mondkapjes te dragen.

Noodmaatregelen

De Amerikaanse stad Tulsa heeft de noodmaatregelen ingetrokken die waren genomen in de aanloop naar de verkiezingsbijeenkomst van president Donald Trump. Die reageerde opgetogen op het nieuws en bedankte de burgemeester van de gemeente.

De plaatselijke autoriteiten hadden onder meer barricades opgeworpen op wegen rond het centrum. Ook moesten Trump-aanhangers vertrekken die soms al dagen stonden te wachten om de beste plaatsen te bemachtigen. Ze bevonden zich door het noodbevel van burgemeester G.T. Bynum in verboden gebied.

De burgemeester maakte vrijdag plots bekend dat hij te horen heeft gekregen dat de maatregelen niet meer nodig zijn. „Dus worden ze ingetrokken.” In het oorspronkelijke noodbevel stond dat Bynum over informatie beschikte dat relschoppers naar zijn stad wilden komen om rond de verkiezingsbijeenkomst voor onrust te zorgen.

Trump is blij dat de maatregelen komen te vervallen. „Ik sprak zojuist de zeer gerespecteerde burgemeester van Tulsa, G.T. Bynum, die me vertelde dat er vanavond of morgen geen avondklok geldt voor onze vele aanhangers”, schreef hij op Twitter. „Veel plezier. En bedankt burgemeester Bynum.”

President Trump loopt in de peilingen achter op Joe Biden. „Het campagneteam van Trump begint wat zenuwachtig te worden”, zegt buitenlandredacteur Frank van Vliet in de podcast Trump vs. Biden – de strijd. Luister de podcast hier.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo