Nieuws/Buitenland

Libanon eist ’ontvoerde’ premier Hariri terug

Premier Saad al-Hariri.

Premier Saad al-Hariri.

REUTERS

BEIROET - De Libanese president Michel Aoun heeft zaterdag gezegd dat premier Saad Hariri in Saudi-Arabië is ontvoerd. Hij eiste van dat koninkrijk uitleg over het lot van Hariri en waarom hij nog steeds niet is teruggekomen van een bezoek aan Saudi-Arabië.

Premier Saad al-Hariri.

Premier Saad al-Hariri.

REUTERS

Aoun beklemtoonde volgens Libanese media dat zijn land „niet kan aanvaarden dat de premier zich in twijfelachtige en dubieuze omstandigheden bevindt.” Aoun wil dat de Beiroet-marathon zondag ook een betoging voor de terugkeer van Hariri wordt.

De in 1970 in Saudi-Arabië geboren soenniet Hariri is een steenrijke zakenman en politicus die in december voor de tweede keer premier van Libanon werd. Hij bracht een bezoek aan Saudi-Arabië toen hij daar 4 november plotseling verklaarde als premier te zijn afgetreden. Hariri zei toen dat hij niet kon leven met de „hegemonie van Iran.”

Wat de premier precies bedoelde is onduidelijk, maar de zorgen over Iran zijn erg groot in het koninkrijk van de soennitische familie Saud. De spanningen tussen Saudi-Arabië en het overwegen sjiitische Iran lopen steeds verder op. De Libanezen zijn voor naar schatting 40 procent sjiitisch.

De sjiitische beweging Hezbollah uit Libanon speelt een cruciale rol in de Syrische burgeroorlog. Ze vecht aan de kant van president Assad die geen soenniet en bondgenoot van Iran is. Hezbollah was 3 november ook cruciaal bij de val van het laatste bolwerk van betekenis van de extremisten van Islamitische Staat in Oost-Syrië, Deir al-Zor. Iran realiseert een droom door het land via een pro-Iraans Irak en Syrië, te verbinden met sjiitisch Libanon. Voor Saudi-Arabië is dit een nachtmerrie en een bittere nederlaag voor het Syrië-beleid.