Nieuws/Binnenland
1155073450
Binnenland

Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt, vooral op ic

Medewerkers op een speciale cohort-afdeling in het Amphia ziekenhuis.

Medewerkers op een speciale cohort-afdeling in het Amphia ziekenhuis.

ZEIST - Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft toenemen, maar de stijging is de laatste dagen vooral te zien op de intensive cares. Het aantal patiënten op die afdelingen is in de afgelopen drie dagen met 25 procent gestegen, van 277 naar 345. Dat meldt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Op de verpleegafdelingen, waar het de afgelopen weken druk was, steeg het aantal coronapatiënten met minder dan 10 procent, van 1133 op dinsdag naar 1208 op vrijdag.

Medewerkers op een speciale cohort-afdeling in het Amphia ziekenhuis.

Medewerkers op een speciale cohort-afdeling in het Amphia ziekenhuis.

Ziekenhuizen behandelen nu 1553 coronapatiënten. Dat zijn er 27 meer dan op donderdag.

De intensivecareafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 35 coronapatiënten opgenomen. Drie mensen hebben de ic verlaten, en daardoor steeg het totaal aantal coronapatiënten daar met 32 naar 345.

Verpleegafdelingen hebben de afgelopen 24 uur juist meer mensen zien vertrekken dan binnenkomen, voor het eerst sinds 1 oktober. De klinieken namen 219 mensen op. Daar staat tegenover dat 224 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde van 1213 naar 1208.

In de afgelopen 24 uur zijn 36 mensen overgeplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Het is niet bekend hoeveel patiënten binnen de eigen regio verplaatst zijn. Spreiding moet de druk op de ic’s en verpleegafdelingen verminderen. Vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden hebben ziekenhuizen moeite om de toestroom bij te houden. Ruim drie weken geleden is het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding daarmee begonnen. Sindsdien zijn al bijna vierhonderd mensen verplaatst.