Nieuws/Binnenland
1155154
Binnenland

Sfeer uitbundig, maar onrustig door vuurwerk, rookbommen en stenen

Marokkaanse Nederlanders uitzinnig na WK-kwalificatie

Marokkaans-Nederlandse fans zijn door het dolle in Amsterdam-West.

Marokkaans-Nederlandse fans zijn door het dolle in Amsterdam-West.

Den Haag - UPDATE 00.54 uur - In verschillende grote steden zijn mensen zaterdagavond de straat op gegaan om te vieren dat Marokko zich heeft geplaatst voor het WK voetbal in Rusland. Niet overal ging het er feestelijk aan toe; in Den Haag greep de Mobiele Eenheid in toen agenten op de Hoefkade en Vaillantlaan werden bekogeld. Enkele personen zijn aangehouden.

Marokkaans-Nederlandse fans zijn door het dolle in Amsterdam-West.

Marokkaans-Nederlandse fans zijn door het dolle in Amsterdam-West.

In Amsterdam verzamelden vele feestvierders zich op het Mercatorplein, in Den Haag gebeurde datzelfde op de Hoefkade, waar enkele honderden mensen samenkwamen. En in Rotterdam gingen veel mensen de straat op rond het Hofplein en de Coolsingel.

Schilderswijk: stenen

Er is veel politie op de been in de Haagse Schilderswijk. Agenten met honden proberen de rust op straat te bewaren. Sommige wegen waren tijdelijk niet meer toegankelijk, omdat Marokkaanse Nederlanders massaal al toeterend de weg op zijn gegaan. Een enkeling is op een verkeerslicht of in een lantaarnpaal geklommen.

Volgens de politie is het op sommige locaties onrustig op straat en hebben mannen onder meer vuurwerk afgestoken. Agenten hebben tot nu toe enkele charges uitgevoerd. „We laten ze nu gewoon feestvieren, maar we blijven de sfeer monitoren”, aldus een woordvoerder eerder op de avond.

Wel waarschuwt een agent rond 22.30 uur een vrouw die met haar kind op straat is: „Ga hier weg, voor je eigen veiligheid.” Ook ziet onze verslaggever hoe de ruit van een politieauto met stenen wordt ingegooid.

Meerdere personen zijn door de politie aangehouden in Den Haag. Of dat ook in de andere grote steden is gebeurd, is nog niet duidelijk.

’Zonder Nederland is het niks’

Veel Marokkaanse Nederlanders kunnen hun geluk niet op. De 47-jarige Mo uit Den Haag tegen De Telegraaf: „Eigenlijk is een WK zonder Nederland helemaal niks. Maar nu gaan we toch voor Marokko!” De Hagenaar keek samen met zo’n 350 andere voetbalsupporters in koffiehuis El Afrar naar de wedstrijd, die volgens hen van begin tot eind heel spannend was.

Voetbalfans in het Haagse koffiehuis El Afrar.

Voetbalfans in het Haagse koffiehuis El Afrar.

Amsterdam: ov verstoord

Ook in Amsterdam-West is het op sommige plekken onrustig na de winst van Marokko. Daar meldt onze verslaggever dat trams op het Mercatorplein niet meer konden rijden, omdat fans de weg blokkeren. Ook in de hoofdstad staken groepen mannen, sommigen zwaaiend met Marokkaanse vlaggen, vuurwerk af. Zodra het begint te gieten, is de drukte op straat tijdelijk voorbij.

Het openbaar vervoer kan daardoor weer op gang komen. Na de bui gaat het feestje op straat door alsof het nooit geregend heeft. De Amsterdamse politie heeft de Jan Evertsenstraat, de toegangsroute naar Mercatorplein, afgezet. Zo kunnen de fans midden op straat feestvieren. Al het verkeer moet hierdoor omrijden, inclusief het ov.

Brussel: relletjes

In Brussel ging het er minder feestelijk aan toe. Daar veroorzaakten zo'n driehonderd mensen relletjes in het centrum van de stad. Ze richtten vernielingen aan en staken een auto in brand.

De politie zette het waterkanon in, maar vooralsnog werd niemand gearresteerd.

Ziyech, Ahmadi en Amrabat

Bij Marokko speelden onder anderen Hakim Ziyech (Ajax), Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat (beiden van Feyenoord) mee. De wedstrijd tegen Ivoorkust werd met 2-0 gewonnen. Het is voor het eerst sinds de deelname aan het WK van 1998 dat Marokko de eindronde haalt.