Nieuws/Binnenland
1155298
Binnenland

Ontmaskering sekstoeristen succes van speciale teams

DEN HAAG - De 75-jarige Nederlander die afgelopen vrijdag in Nepal werd aangehouden wegens seksueel misbruik van kinderen, was al enkele weken in het vizier bij privé-detectives. Deze stille speurders maken onderdeel uit van speciale internationale teams, die op diverse locaties in Azië actief zijn en in de afgelopen jaren tientallen kindermisbruikers in de kraag hebben gevat.

De bijzondere opsporingsteams vallen onder het zogenoemde WATCH-programma van Terres des Hommes. De kinderrechtsorganisatie trekt hierin samen op met een speciale afdeling van de Nederlandse politie (Team Bestrijding Kinderpornografie en Kindersekstoerisme) en diverse partnerorganisaties in Azië. Deze buitenlandse partnerorganisaties staan weer in verbinding met de nationale politie van het betreffende land.

„Wij hebben in Azië negen hotspots, onder meer in de Filipijnen, Indonesië, Cambodja en India, waar deze teams actief zijn. In elk team zitten drie privé-detectives die verdachten in de gaten houden, één maatschappelijk werker die zich ontfermt over misbruikte kinderen nadat verdachten zijn opgepakt en advocaten die de kinderen juridisch kunnen bijstaan. En we zijn succesvol. Alleen al in Nepal werden in de afgelopen drie jaar 67 arrestaties verricht, die hebben geleid tot 21 veroordelingen”, vertelt Gideon van Aartsen van Terre des Hommes.

De teams komen verdachten op verschillende manieren op het spoor, legt Van Aartsen uit. „In Nepal bijvoorbeeld is er een telefonische hulplijn voor jongeren in de kwetsbare buurten gestart, die straks veel tips kan opleveren. Maar de teams op locatie worden ook vanuit Nederland geïnformeerd. Hier worden de bewegingen van circa 350 mensen van wie bekend is dat ze potentieel kwaad in de zin hebben continu gemonitord. Als wij bijvoorbeeld via informatie van vliegtuigmaatschappijen of creditcardbedrijven indicaties krijgen dat iemand afreist naar een bepaald land, dan informeren we de lokale detectives daar direct over.”

Als de detectives kennis hebben van een misdrijf, dan waarschuwen ze de lokale politie. Als het een Nederlander betreft dan geeft de Nederlandse politie er de voorkeur aan dat deze berecht wordt in het land waar het strafbare feit is begaan, zegt Van Aartsen. „En de straffen kunnen flink zijn. De man die vrijdag werd opgepakt kan dertien jaar gevangenisstraf krijgen, zo hebben we begrepen van de Nepalese politie.”

Momenteel werken Terre des Hommes en andere kinderrechtsorganisaties waaronder Defence for Children ECPAT, Free a Girl en ICCO samen aan een plan de teams nog meer vuurkracht te geven. „Elke organisatie heeft eigen initiatieven wat betreft de opsporing van kindermisbruikers in het buitenland. Als wij onze krachten bundelen, zijn we straks wereldwijd voorzien van de nodige ogen en oren”, aldus Van Aartsen.