Nieuws/Binnenland
1155608060
Binnenland

PVV: Vaccinatie Nederland een ’blamage’

DEN HAAG - Met de vaccinatiecampagne tegen corona oogst minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) opnieuw kritiek. Want waarom laat de aftrap in Nederland langer op zich wachten dan elders, zo vroegen partijen zich af tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer.

In Nederland zullen de eerste inentingen plaatsvinden op 8 januari, meldde minister De Jonge voorafgaand aan het debat. Uiterlijk maandag 11 januari zal de GGD op drie locaties in het land gaan vaccineren, meldt de CDA-bewindsman. Vanaf maandag 18 januari vindt het vaccineren plaats op 25 centrale locaties in het land.

Een ’blamage’, vindt PVV-leider Wilders, die het debat aanvroeg. Hij wijst erop dat De Jonge steeds heeft gezegd dat ’alles klaarstaat om te vaccineren’. Alleen moet het callcenter voor afspraken nog worden ingericht en het ICT-systeem nog getest. Sommige GGD’s zijn nog op zoek naar projectleider vaccinatie. Ook moeten er nog belscripts worden opgesteld.

„Wat een amateurisme”, vindt Wilders, die wijst op landen die al eerder beginnen met inenten, zoals België, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. „Moeten die dan geen ICT-systeem testen”, vraagt PvdA-leider Asscher zich af.

„Zijn we niet gewoon te laat begonnen?”, werpt SP-leider Marijnissen op. Ze wijst op eerdere momenten waarop De Jonge te veel beloofde: bij de corona-app, het bron- en contactonderzoek en mondmaskers voor zorgverleners. Volgens fractieleider Jetten van D66 is haast geboden. „Elke dag dat het land langer op slot zit, is een verloren dag.”

Arts-microbioloog Marc Bonten zegt dat twee weken eerder of later het verschil niet gaan maken. Volgens Telegraafverslaggever Wierd Duk doen leden van het Outbreak Management Team (OMT) vaker van dit soort opmerkelijke uitspraken:

’Maakt niet uit’

Minister De Jonge reageert kribbig op alle vragen. Volgens hem maakt ’een week eerder of later’ niet veel uit. „Niet de startdatum bepaalt of je beschermd bent, maar de vaccinatiegraad, dus wanneer je voldoende immuniteit hebt opgebouwd. De vaccinatiegraad is gebaat bij een zorgvuldige route.”

Nederland moet namelijk rekening houden met goedkeuring van het vaccin door Europees geneesmiddelenbureau EMA. Dat gebeurt komende maandag. Woensdag wordt het vaccin toegelaten tot de Europese markt, waarna de Gezondheidsraad op 24 december met een advies komt.

Overhaast

’Als aan alle zorgvuldigheidseisen is voldaan’ worden op maandag 4 januari de eerste uitnodigingen voor inentingen verstuurd. Allemaal ’noodzakelijke stappen’, zegt De Jonge.

Overhaast

„Niemand verwijt deze minister dat hij overhaast te werk gaat”, merkt SGP-leider Van der Staaij op. „En dat is in zekere zin goed nieuws.” Daar sluit CDA-fractieleider Heerma zich bij aan. Volgens hem is ongeduld begrijpelijk, maar zijn veiligheid en zorgvuldigheid nóg belangrijker. „Anders dreig je het vertrouwen van de bevolking te verspillen”, zo verdedigt hij ’zijn’ minister De Jonge.

Directe aanleiding voor het debat was de aankondiging van de Europese Commissie dat in de EU al op 27, 28 en 29 december de vaccinatiecampagnes van start kunnen.

Vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. Tussen die twee inentingen zit drie weken. Allereerst worden de zorgverleners gevaccineerd rond de kwetsbare ouderen in de verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg. Later volgen de verpleeghuisbewoners zelf. Het was een week geleden een plotse wijziging in de volgorde.

-70 graden

Omdat het Pfizer-vaccin moet worden bewaard op een temperatuur van -70 graden Celsius, is het niet geschikt om in kleine hoeveelheden te verspreiden, via verpleeghuizen en huisartsen. Het betekende dat de vaccinatiestart onlangs opeens afhankelijk werd van het instabiele ict-systeem van de GGD, zo geeft minister De Jonge toe. „En het aanpassen van het ict-systeem kost nu eenmaal tijd.”

Jetten (D66) vroeg zich af of dit niet te voorzien was, aangezien het vaccin van Pfizer al in de zomer door het kabinet als ’kansrijk’ werd aangemerkt en dat toen ook al bekend was dat het zo diepgevroren moest worden bewaard.

De kwetsbare ouderen worden straks gevaccineerd met een ander vaccin, van Moderna, dat wel houdbaar is in de koelkast. Van dit vaccin worden ’mogelijk al in januari’ de eerste 390.000 doses geleverd.