Nieuws/Buitenland
1155760
Buitenland

’Onbegrijpelijk dat niemand is opgepakt bij Marokkaanse voetbalrellen’

BRUSSEL - De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vindt het ’onbegrijpelijk’ dat er niemand is opgepakt bij de rellen met Marokkaanse voetbalsupporters in Brussel. "Er zijn camerabeelden van de rellen. Wie in de fout is gegaan, zal moeten boeten", zegt hij in Belgische media.

Bij de rellen raakten 22 agenten gewond. Er werden auto's in brand gestoken en winkels geplunderd. "Dat is een zeer zware balans, zeker voor een voetbalwedstrijd die in Afrika plaatsvond", aldus Jambon.

Politieoptreden

Er worden intussen steeds meer vragen gesteld bij het optreden van de politie. Volgens winkeliers duurde het veel te lang voor er werd ingegrepen. Enkele agenten zeggen tegen de VRT dat ze niet mochten ingrijpen ’omdat het anders zou kunnen escaleren’. Ook zouden er te weinig krachten beschikbaar zijn geweest. Vanuit de politie wordt dat tegengesproken.

In Nederland werd het hier en daar ook onrustig door feestvierende fans. Zo werden in Den Haag twee aanhoudingen verricht.

Een zwaar getroffen winkelier doet zijn verhaal bij de VRT. "Alle etalageramen zijn kapot geslagen met een zware verkeerspaal. Binnenin hebben ze brand proberen te stichten. Dit heeft zeker 20 minuten geduurd. De politie durft of wil niet optreden."