Nieuws/Buitenland
1155783784
Buitenland

Zaak zorgde voor ophef in Hollywood

Rijke ouders ’kopen’ voor hun kind plek op prestigieuze universiteit: zes jaar cel geëist

William "Rick" Singer verlaat de rechtbank.

William "Rick" Singer verlaat de rechtbank.

BOSTON - Aanklagers in de zaak tegen Rick Singer hebben een rechter woensdag gevraagd de sleutelfiguur in het Amerikaanse universiteitsfraudeschandaal zes jaar cel te geven. Singer bekende in 2019 schuld in de zaak.

William "Rick" Singer verlaat de rechtbank.

William "Rick" Singer verlaat de rechtbank.

De fraude, waarbij ouders betaalden om hun kinderen buiten de reguliere procedures om aangenomen te krijgen op prestigieuze universiteiten, kwam eerder dat jaar aan het licht. Singer legde het contact tussen de ouders en frauderende universiteitsmedewerkers. Zo liet hij coaches studenten zonder enige atletische achtergrond opnemen in sportteams en gaven examinatoren kandidaten tegen betaling extra tijd voor toelatingsexamens.

Het omkoopschandaal kreeg veel aandacht, mede omdat Desperate Housewives-actrice Felicity Huffman en Full House-actrice Lori Loughlin twee van de ouders waren die zich schuldig hadden gemaakt aan de fraude. Beide Hollywoodsterren werden daarvoor veroordeeld, tot respectievelijk twee weken en twee maanden cel.

De advocaten van Singer hebben aangegeven dat zij twaalf maanden huisarrest, of anders maximaal zes maanden in de gevangenis, een gepaste straf vinden. Zij stellen dat bij de strafmaat rekening moet worden gehouden met de medewerking van hun cliënt, die ervoor zorgde dat de autoriteiten een goede zaak hadden tegen veel andere betrokkenen.

In totaal zijn ruim vijftig mensen veroordeeld voor hun rol in het omkoopschandaal. De straf van Singer wordt naar verwachting op 4 januari vastgesteld.