Nieuws/Buitenland
1155913
Buitenland

Spaanse premier in Barcelona

De Spaanse premier Mariano Rajoy.

De Spaanse premier Mariano Rajoy.

BARCELONA - Voor het eerst sinds separatisten afgelopen maand in het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitriepen, is de Spaanse premier Mariano Rajoy op bezoek in Barcelona. Hij is naar een partijbijeenkomst van zijn Volkspartij (PP) in Catalonië gegaan en riep op een einde te maken „aan de separatistische verwoestingen.”

De Spaanse premier Mariano Rajoy.

De Spaanse premier Mariano Rajoy.

Twee weken geleden heeft Madrid het bestuur van Catalonië overgenomen en regionale verkiezingen aangekondigd. Tal van politici of bestuurders die betrokken waren bij het onwettige en eenzijdige uitroepen van de Catalaanse republiek worden vervolgd en een aantal is gevangen gezet. Zaterdagavond betoogden honderdduizenden Catalanen voor hun vrijlating.

Rajoy zei zondag volgens Spaanse media dat in de verkiezingen van 21 december „de zwijgende meerderheid” zijn stem zal laten horen in „de eerlijke en legale stembusgang die de democratie herstelt.” In de vorige regioverkiezingen in Catalonië was er geen meerderheid voor de afscheiding van Spanje en volgens opiniepeilers is dat nog steeds zo.