Nieuws/Binnenland
1156035179
Binnenland

Mondkapjes op luchthaven en vliegtuigen geschrapt

Den Haag - Passagiers hoeven vanaf volgende week zaterdag geen mondkapjes meer te dragen op luchthavens en in vliegtuigen. Naar verwachting volgt het kabinet een Europees advies op om de mondkapjesplicht daar te schrappen.

Dat melden Haagse bronnen aan De Telegraaf. Het Europees luchtvaartagentschap EASA en de gezondheidsdienst ECDC adviseren om de mondkapjesplicht op Europese luchthavens vanaf aanstaande maandag te laten vallen, en naar verwachting neemt het kabinet dat over.

Het RIVM moet zich wel nog over het ECDC-advies uitspreken, maar zal naar verwachting ook groen licht geven voor die versoepeling. Het kabinet laat zich over de overgebleven coronamaatregelen inmiddels niet meer adviseren door het Outbreak Management Team (OMT), maar door het RIVM. Het RIVM stuurt waarschijnlijk woensdag einde van de dag een advies naar de Tweede Kamer.

Mocht het gezondheidsinstituut ook geen bezwaar hebben, dan wordt het loslaten van de mondkapjeslicht vrijdag ook behandeld door de ministerraad en kan het een week later officieel ingaan. Vanaf zaterdag kunnen passagiers dan zonder mondkapje rondlopen op Nederlandse luchthavens en in vliegtuigen. Nu is er formeel nog een mondkapjesplicht, al wordt hij in de praktijk nauwelijks gehandhaafd.

Het ECDC waarschuwt wel dat er nog steeds landen zijn waarbij er wel een mondkapjesverplichting geldt in het openbaar vervoer. Voor vliegtuigen van en naar die bestemmingen, zal waarschijnlijk nog wel een mondkapjesplicht of -advies gelden.