Nieuws/Buitenland
1156059
Buitenland

Marathon Beiroet in teken van Hariri

BEIROET - De jaarlijkse marathon van Beiroet is uitgelopen op een massaprotest voor de terugkeer van de Libanese premier Saad Hariri. De minister-president bevindt zich in Saudi-Arabië waar hij 4 november plotseling verklaarde te zijn afgetreden, omdat hij bang is vermoord te worden. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.

Veel deelnemers aan de marathon, zowel christenen als moslims, droegen spandoeken waarop ze steun betuigden aan de premier. Hariri deed van oudsher ook zelf meer aan het evenement in de Libanese hoofdstad. „We wachten allemaal op u ”, stond op een spandoek met een foto van Hariri tijdens een eerdere marathon.

De Libanese president Michel Aoun riep zaterdag op om tijdens de marathon ook te betogen voor de terugkeer van Hariri. Volgens hem heeft Saudi-Arabië Hariri ontvoerd.

Volgens wijdverbreide speculaties dwong Saudi-Arabië hem er op 4 november toe af te treden. De soenniet Hariri zei toen als reden dat hij niet kon leven met de „hegemonie van Iran.” Saudi-Arabië zou hem sindsdien vasthouden. Reden hiervoor zou zijn dat Hariri geen vat kan krijgen op de door Iran gesteunde Hezbollah-beweging. Saudi-Arabië ontkent de aanklacht.

De spanningen tussen Saudi-Arabië en het overwegen sjiitische Iran lopen steeds verder op. De politieke onrust heeft Libanon naar de voorgrond gebracht van de Saudische-Iraanse rivaliteit voor invloed in de regio en dreigt op zijn minst de toch al broze staat nog verder te destabiliseren. De Libanezen zijn voor naar schatting 40 procent sjiitisch.

De sjiitische Hezbollah speelt een cruciale rol in de Syrische burgeroorlog. Ze vecht aan de kant van president Assad die geen soenniet en bondgenoot van Iran is. Iran realiseert een droom door het land via een pro-Iraans Irak en Syrië, te verbinden met het sjiitische deel van Libanon. Voor Saudi-Arabië is dit een nachtmerrie en een bittere nederlaag voor het Syrië-beleid.