Nieuws/Binnenland
11571
Binnenland

Linda Hakeboom laat emoties hoog oplopen in serie portretten

Tanden in rauwe mannen

Bij de hoofdpersonen in Linda’s mannen gaat het de maakster in de eerste plaats om vertrouwen. „Dat was bij iedereen mijn startpunt, ik had geen vooropgezet plan.”

Bij de hoofdpersonen in Linda’s mannen gaat het de maakster in de eerste plaats om vertrouwen. „Dat was bij iedereen mijn startpunt, ik had geen vooropgezet plan.”

Lil’ Kleine liet haar tot drie keer toe zitten, een boze Timor Steffens zette haar op haar plaats en Ricardo Kishna verbande haar maandenlang uit zijn leven. Linda Hakeboom portretteert mannen ’met een rauw randje’. „Ik prik graag door alle vooroordelen heen.”

Bij de hoofdpersonen in Linda’s mannen gaat het de maakster in de eerste plaats om vertrouwen. „Dat was bij iedereen mijn startpunt, ik had geen vooropgezet plan.”

Bij de hoofdpersonen in Linda’s mannen gaat het de maakster in de eerste plaats om vertrouwen. „Dat was bij iedereen mijn startpunt, ik had geen vooropgezet plan.”

„Ik was al een hele tijd gefascineerd door gasten die zich profileren, een stevig imago hebben en voor hun eigen carrière lijken te gaan. Waar ik mij in wilde verdiepen is waar ze vandaan komen. Ik heb er behoorlijk de tijd voor genomen om hen echt te leren kennen. Lil’ Kleine heb ik bijna een jaar gevolgd”, zegt documentairemaakster/presentatrice Hakeboom.

„Ik film bijna alles in mijn eentje en heb gemerkt dat dit een heel prettige manier is om in het leven te duiken van iemand die aan de buitenwereld slechts één kant van zichzelf laat zien: een stoere man in de showbizz. Op een gegeven moment ben ik een soort vriend die erbij is; dan krijg je een heel ander verhaal.”

De eerste aflevering van Linda’s mannen draait vanavond om Lil’ Kleine, door Hakeboom ook regelmatig bij zijn echte naam Jorik genoemd. „Hij heeft een bijna on-Nederlandse bravoure en veroorzaakt relletjes, knokpartijen en bier gooien. Ik vraag mij af: wie bén jij echt? Door de serie heb ik ontdekt wat hij allemaal heeft meegemaakt. Als peutertje had Jorik een vorm van ruggenmergkanker en heeft hij jaren in een korset gelopen. Ik ben bij zijn vader geweest, zijn oma en zijn oude school. Dan zie je ook zijn kwetsbaarheid. Ik ben in dat jaar erachter gekomen dat hij bewust een imago heeft gekozen.”

„Je hoeft niet van ’m te gaan houden. Iedereen heeft een mening en ik zeg niet dat die niet klopt, maar ik wil met open vizier kijken. Hij is geen mister perfect en dat gaat hij ook nooit worden, maar ik laat een beetje zien waar het vandaan komt. En als je er áltijd bij bent, dan zijn ze niet meer zoals ze zich aan de buitenwereld voordoen. Jorik trad op in België en hij werd door de beveiliging niet herkend als artiest. Hij flipte hélemaal, maar later vroeg hij zich af of hij niet te ver was gegaan. Dát film ik ook.”

Gevecht om de baas zijn

„Met Timor, die in de tweede aflevering is te zien, had ik best wat moeite. Hij heeft heel duidelijk in zijn hoofd wat hij wel en niet vertelt en hij is heel erg slim. Hij maakte mij de hele tijd onzeker; hij observeerde mij ook. Het is een soort gevecht op beeld geworden waarbij we allebei de baas proberen te zijn. Ik ben langsgegaan bij zijn moeder, zij werd heel emotioneel. Dat vond hij niet leuk en zette me op mijn plek. Het is ook mooi om te zien, omdat dat hem menselijk maakt. Hoe langer we elkaar kenden, hoe meer hij losliet.”

Hakeboom koos er ook voor voetballer Ricardo Kishna te volgen. „Hij ging van Ajax naar Lazio Roma. Dat was beladen: er waren Ajacieden die vonden dat hij hier nog geen bal had geraakt en de transfer zagen als hoogmoed. Na het scoren van het beslissende doelpunt in zijn eerste wedstrijd voor Lazio raakte hij geblesseerd en werd geopereerd. Wat gebeurt er met je als je niet eens op de bank, maar op de tribune belandt terwijl er miljoenen voor je zijn betaald? Hij wilde een paar maanden niet met mij praten. Het was typerend voor hoe slecht hij zich voelde, hij had zich voor alles en iedereen afgesloten. Op een gegeven moment ben ik op het vliegtuig gestapt en gewoon gegaan. Het was megaspannend. Hij had boos kunnen worden, maar het was heel fijn.”

Bij de vier hoofdpersonen in Linda’s mannen, zij volgt ook YouTuber Giel de Winter van StukTV, gaat het de maakster in de eerste plaats om vertrouwen. „Dat was bij iedereen mijn startpunt, ik had geen vooropgezet plan. Ik vertelde hen mijn idee: een zo mooi mogelijk portret maken, dat ook confronterend kan zijn. En: als we het gaan doen, gaat we het ook écht doen.”

„Bij Lil’ Kleine had ik zijn management benaderd. Zij kenden mijn eerdere werk en waren enthousiast. Maar ik wilde hem eerst ontmoeten, hem in de ogen kijken. Ik heb drie keer zitten wachten in een café, de vierde keer kwam hij opdagen. Het hoort wel bij hem”, zegt Hakeboom lachend. Ze kreeg van de beruchte rapper direct een volmondig ja. „Daarbij sprak hij de beroemde woorden uit: ’een documentaire is als een standbeeld’. Jorik zei: ’ik vertrouw jou’ en hij heeft zich aan zijn woord gehouden: hij heeft me echt óveral toegelaten.”

Samen hebben ze de eerste aflevering al gekeken: „Ik heb het precies gemonteerd zoals ik dat wilde, behoorlijk rauw. Het is een stevig portret met woede-uitbarstingen en een persoonlijk verhaal. Hij was doodstil. Ik zag dat hij tranen in zijn ogen had. Hij gaf me een grote knuffel, waardoor ik ook ontroerd raakte: het betekent dat het klopt.”